Pozornica

"Zlatni aplauz" za četiri glumca

"Zlatni aplauz" za četiri glumca
"Zlatni aplauz" za četiri glumca

BANJALUKA - Priznanje "Zlatni aplauz", koje se dodjeljuje u okviru "Aplauz festa", koji je u četvrtak naveče završen u Banjaluci, dobili su mladi glumci Stevan Šerbedžija, Amar Prlja, Stefani Krstović i Anando Čenić.

Pozorišni festival, koji četvrtu godinu zaredom organizuje banjalučki "Dis" teatar povodom Svjetskog dana pozorišta, tokom četiri dana počastio je pozorišnu publiku u Domu omladine žanrovski raznovrsnim, ali prije svega komadima koji se bave ozbiljnim društvenim pitanjima.

Šerbedžiji je "Zlatni aplauz" pripao za ulogu u predstavi "Kain", Prlji za rolu u komadu "DISanje", Krstovićevoj za ulogu u "Garavom sokaku", dok je Čenić nagrađen za izvanredno odigranu ulogu u komadu "Kome treba zelena beba".

Posljednje večeri festivala izvedena je predstava "Kome treba zelena beba", rađena po tekstu Momčila Kovačevića, u produkciji Banjalučkog studentskog pozorišta. Prije izvođenja ovog komada pročitana je poruka koju je ove godine povodom Dana teatra napisao Bret Bejli, južnoafrički dramski pisac.

Na komičan i prenesen način glumci komada "Kome treba zelena beba" publiku su uveli i u aktuelna pitanja vlasti, pozicije kulture i uopšteno teških političkih tema.

"Ovaj vanvremenski komad napisan je 'za četiri infantilna glumca koji igraju infantilnoj publici'. Iluzija vlasti koja ih (nas) okružuje rasplinjuje se u svakom njihovom pokušaju shvatanja života, a jedino što likove veže je prividna vanjska forma i dječja igra 'ko koga tu više... nadmudruje'", rekao je režiser predstave Novica Bogdanović.

Veče prije ništa manje interesovanje publike nije bilo ni za komad "Garavi sokak" u režiji Sandre Ljubojević, a riječ je o poetskom igrokazu Miroslava - Mike Antića, koji se prvenstveno bazira na tematici romske populacije i njihovih običaja i legendi.

Dio festivalskog repertoara bili su i komadi "Kain", koji je zajednički projekat četvoro mladih glumaca, te "DISanje" kroz koji su glumci "Dis" teatra donijeli neobičan skup komičnih skečeva, nove i pozitivne vibracije na scenu i pokazali razne talente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije