TV

Alternativna televizija slavi 15 godina rada

Alternativna televizija slavi 15 godina rada
Alternativna televizija slavi 15 godina rada

BANJALUKA - Alternativna televizija iz Banjaluke danas je obilježila značajan jubilej - deceniju i po postojanja, i ponosni su, kako kažu čelnici ove medijske kuće, što je ostala vjerna sebi i svakodnevno svjedoči i govori istinu.

Nataša Tešanović, direktorica ATV-a, povodom jubileja kazala je da je svjedočiti o istini i govoriti istinu na ovim prostorima delikatan posao.

"Ponosna sam i što smo od jednog 'minusa', sa kojim smo krenuli u svakom smislu, kao skromno dopisništvo sarajevske mreže OBN iz Banjaluke, godinu dana nakon potpisa Dejtonskog sporazuma s etiketom stranog plaćenika, za relativno kratko vrijeme postali respektabilna televizija, koja se vidi na čitavom prostoru BiH i u okruženju. Takođe, za ponos je što smo, uprkos političkim turbulencijama, uspjeli da zadržimo epitet kuće kojoj se vjeruje, što nije jednostavno", kazala je Tešanovićeva.

Kako kaže, nije lako održati misiju televizije koja treba da doprinese demokratizaciji društva, da promoviše kulturu dijaloga i toleranciju, a da istovremeno bude kritički orijentisana prema stvarnosti.

"Treba biti prepoznatljiv, drugačiji, izbjegavati trend podilaženja najnižem ukusu gledalaca i senzacionalistički pristup. Gledaoci uvijek očekuju da budete prvi s informacijom, drugačijim formatom i pristupom poslu, a to je velika obaveza i veliki pritsak za nas", zaključila je Tešanovićeva i dodala da će okosnica programske šeme i dalje biti informativne emisije.

Vlatko Vukotić, jedan od urednika na ATV-u, kazao je da je zadovoljan jer posao nikad nisu shvatali kao "puko prenošenje informacija".

"Gledaoci dobro znaju da profesionalno urađenu priču iz svoje ulice, mjesta, vlade, parlamenta... onih koji troše novac koji građani uplaćuju u budžet, mogu uvijek vidjeti u programu ATV-a. Ostali smo odgovorni u namjeri da pomognemo da se neke stvari mijenjaju, prepoznamo šta je informacija, a šta propaganda, odgovorni da još više otvorimo oči kada ih neki zatvaraju", rekao je Vukotić.

Alternativna televizja uskoro će svojoj publici ponuditi i android aplikaciju, a time će postati prva televizija koja omogućava ovu uslugu.

Uz rođendansku čestitku ATV-u Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da ta televizija "ima važnu medijsku ulogu".

Istorijat:

- ATV se prvi put pojavljuje na malim ekranima kao dopisnička jedinica prve međuentitetske TV mreže OBN, osnovana u septembru 1996. godine;

- Juna 1997. ATV postaje registrovana kompanija sa svim neophodnim licencama od strane Ministarstva informisanja RS;

- Godine 2001. postala je druga po gledanosti stanica u RS i četvrta u BiH;

- U avgustu 2001. s radom počinje Mreža plus, prva komercijalna TV mreža u BiH. Jedna od dvije vodeće stanice bila je ATV;

- U oktobru 2002. ATV je postala dio međuregionalnog projekta nazvanog Brokat News Exchange;

- Početkom juna 2004. počeli su radovi na izgradnji zgrade ATV-a;

- U maju 2006. ATV je počela da emituje program iz vlastitog doma;

- ATV danas - moderna televizija koja zapošljava preko 110 iskusnih i obrazovanih urednika, novinara, reportera, snimatelja, montažera i ostalih radnika, pokriva teritoriju sa oko 1,5 miliona stanovnika u BiH i izvan nje. Emituje 24 sata programa dnevno, od čega je 30 odsto vlastita produkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije