TV

Britanski raketni automobil i Blackphone 2

Britanski raketni automobil i Blackphone 2
Britanski raketni automobil i Blackphone 2

Da li ste spremni za svoju nedjeljnu dozu novosti iz svijeta nauke i tehnologije? Pridružite se voditeljkama Brankici Stojanović i Jeleni Babić u prvom majskom izdanju emisije m:agazin koja se prikazuje u terminu od 16:30 časova na Alternativnoj televiziji.

Ove subote ćete imati priliku da pogledate zanimljiv prilog o britanskom raketnom automobilu Bloodhound SSC (Supersonic Car) koji pokreće 135 000 konjskih snaga i koji zahvaljujući tome dostiže brzinu od 1,606 kilometara na sat što je čak šest puta brže od Formule 1.

Ovaj automobil ima samo jedan cilj, a to je da obori svjetski rekord u brzini. Na ovom projektu se radilo osam godina, a za njegov uspjeh su zaslužni članovi tima British Thrust SSC – a. U septembru ove godine Bloodhound će u pustinji Hakskeen Pan u Južnoj Africi pokušati da probije supersoničnu barijeru, a nakon toga će 2016. godine pokušati da obori svjetski rekord u brzini.

U 45. izdanju emisije m:agazin predstavljamo vam i Blackphone 2 smartfon kompanije „Silent Circle“ koji će čuvati sve vaše podatke na sigurnom. Njega pokreće operativni Android OS sistem koji bi trebao zaštititi vaše informacije od agencija za bezbjednost i kriminalaca. U kompaniji su izjavili da je njihov fokus bio na kreiranju jednostavnog, efikasnog i prvenstveno sigurnog smartfona. Blackphone 2 će se u prodaji naći u drugoj polovini 2015. godine. Još uvijek se ne zna tačna cijena, ali se vjeruje da će koštati isto koliko i prvi Blackphone koji se prodaje za 629 američkih dolara.

O ovim i još mnogim temama gledajte u ovom izdanju m:agazina. Pažljivo pratite svaki od priloga u emisiji budući da baš jedan od njih krije odgovor na nagradno pitanje.

Kao i uvijek, vaše sugestije i prijedloge tema koje biste željeli vidjeti u emisiji očekujemo na e-mail adresi [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije