TV

Digitalna slika najkasnije do 21. jula

Digitalna slika najkasnije do 21. jula
Digitalna slika najkasnije do 21. jula

SARAJEVO- Stanovnici Sarajeva, Banjaluke i Mostara najkasnije do 21. jula trebalo bi programe tri javna RTV servisa da počnu pratiti u digitalnoj tehnici, koja, u odnosu na sadašnju analognu, ima do tri puta kvalitetniju sliku i ton.

Ovo je omogućeno ugovorom o konačnom početku prve faze digitalizacije javnih RTV servisa (BHRT, RTRS i RTV FBiH), koji je u danas potpisan u Sarajevu. Ugovor o nabavci digitalne opreme za digitalizaciju mikrotalasnih linkova javnih emitera, vrijedan 6.657.300 KM, potpisali su Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH, i Aleksandar Golub, direktor zagrebačke firme "Odašiljači i veze".

Prva faza digitalizacije podrazumijeva uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banjaluke i Mostara, a rok za završetak ovih poslova je 120 dana. Dosad su za ovaj posao propala dva tendera i na trećem je izabrana kompanija "Odašiljači i veze". "Danas započinjemo digitalizaciju infrastrukture za prenos i emitovanje programa Javnog RTV sistema, odnosno servisa u 'multipleksu A'. Ovaj posao započet je prije pet godina usvajanjem strategije Vijeća ministara o prelasku s analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju u BiH, ali od tada nije urađeno previše", rekao je u petak Hadžić, istakavši da je dosadašnjim kašnjenjem BiH dovedena u veliku opasnost da u potpunosti ne izvrši svoju međunarodnu obavezu i ostane izvan "digitalnog evropskog doba" u predviđenom roku - do 15. juna iduće godine.

Hadžić je napomenuo da sva infrastruktura, koju BiH gradi u procesu digitalizacije, treba da bude dodijeljena na upravljanje i korištenje korporaciji Javnog RTV sistema u BiH, koja još nije formirana. On je pozvao sva tri javna emitera da, u skladu sa zakonom, ubrzaju osnivanje korporacije, kao četvrog subjekta unutar Javnog RTV sistema.

Zdravko Šavija, šef Ekspertskog tima javnih RTV servisa za digitalizaciju, kaže da bi Odbor RTV sistema krajem marta trebalo da razmatra usaglašenu verziju statuta korporacije. Ističe i da je potrebno izmijeniti Zakon o Javnom RTV sistemu BiH jer on nije prilagođen digitalnom emitovanju.

"Te promjene zakona, neophodne da bismo mogli registrovati korporaciju, javni RTV servisi su predložili još 2010. godine", napomenuo je Šavija.

Podsjetio je da je RTRS već završila digitalizaciju svojih studijskih kapaciteta, FTV svoje ne posjeduje, dok je u BHRT-u u toku realizacija ovog projekta.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hažić u petak je ponovio svoje ranije obećanje da će gledaoci u BiH Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje počinje 13. juna, moći pratiti u digitalnoj tehnici, ali i naglasio da to ipak najviše zavisi od opremljenosti javnih emitera, koji će prenositi utakmice Mundijala u Brazilu. I Šavija je uvjeren da će javni RTV servisi do Mundijala biti opremljeni da emituju digitalni umjesto analognog signala.

Iste ove garancije nije mogao dati Aleksanadar Golub, direktor firme "Odašiljači i veze", koja će provesti prvu fazu digitalizacije.

Mehemd Agović, savjetnik ministra komunikacija i transporta, najavio je da će do kraja godine biti završena i druga faza digitalizacije, koja podrazumijeva uvezivanje u sistem područja Trebinja, Posušja, Livna, Bihaća i Travnika.

Pokrivenost

Aleksandar Golub, direktor firme "Odašiljači i veze", nije imao odgovor na pitanje koliko će teritorije BiH biti pokriveno digitalnim signalom u prvoj fazi. Odgovor na isto pitanje nisu imali ni u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Golub je precizirao da svi noviji TV uređaju u sebi imaju ugrađenu DVB-T tehnologiju, koja omogućava prijem digitalnog signala.

"Za starije TV prijemnike neophodno je posjedovati risiver sa DVB-T platformom", istakao je Golub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije