TV

Gregori Haus vs. Šerlok Holms

Gregori Haus vs. Šerlok Holms
Gregori Haus vs. Šerlok Holms

Sličnosti između Gregorija Hausa i čuvenog izmišljenog detektiva Šerloka Holmsa, kojeg je stvorio Artur Konan Dojl, redovno se pojavljuju u seriji.

Kritika je povukla uvjerljivu i dosad neoborivu paralelu između ova dva lika. Sličnosti su mnogobrojne, pa ćemo se osvrnuti samo na neke.

Psihologija

Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledno da se ona može primijeniti, induktivnom zaključivanju, kao i u odbijanju da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim.

Slagalice

Temeljna osobina dva lika je da su genijalci koji primjećuju detalje te ih povezuju u cjeline rješavajući slagalicu. U Holmsovom slučaju slagalica je detektivski slučaj, a u Hausovom medicinski problem, tj. dijagnoza.

Prijatelji i emocije: Obojca imaju samo jednog prijatelja. Hausov najbolji prijatelj je Vilson, a Holmsov Votson. I jedan i drugi vole samo objektivnu istinu, a na emocije gledaju kao na smetnju pri rješavanju slučaja. Jedino zadovoljstvo nalaze u rješavanju slagalica.

Muzika

Oba lika sviraju muzičke instrumente. Haus svira klavir, gitaru i harmoniku, dok Holms svira violinu.

Narkotici

Obojica uzimaju narkotike. Haus je zavisan od vikodina, a Holms rekreativno koristi kokain.

Adresa

Broj Hausovog stana, 221b, je referenca na adresu na kojoj je živio Holms.

Epizode

Ponekad se i u pojedinačnim epizodama pojavljuju dodatne reference na slučajeve Šerloka Holmsa.

Pacijent oko kojeg se vrti priča pilot epizode je Rebeka Adler, čije je ime izabrano prema liku iz prve kratke priče o Šerloku Holmsu - Ajrin Adler. U posljednjoj epizodi druge sezone Hausa je pogodio hicima iz pištolja čovjek koji se preziva Morijarti, kao Holmsov veliki neprijatelj.

U epizodi "To je divna laž" emitovanoj u četvrtoj sezoni, Haus dobija kao božićni poklon "drugo izdanje Konana Dojla". U petoj sezoni, u epizodi "Radost svijetu", Haus, u pokušaju da prevari svoj tim, koristi knjigu Džozefa Bela, koji je poslužio Konanu Dojlu kao inspiracija za lik Šerloka Holmsa.

"House" najgledanija TV serija

"House" je američka TV serija od osam sezona koja je osvojila svijet, a 2008. proglašena je za najgledaniju TV seriju godine u svijetu. Osvojila je mnoge nagrade, među kojima su "Primetime Emmy Awards", dvije "Golden Globe Awards", "Peabody Award" i devet "People's Choice Awards". Također, mnogi su kritičari pohvalili seriju, naročito u pogledu glume i scenarija. Posebne pohvale idu glavnom liku serije, čangrizavom genijalcu, dr Hausu, koji je okarakterisan kao najsvježiji, najinovativniji glavni lik današnjice.

U ovoj medicinskoj drami detektivskog tipa radnja je smještena u fiktivnoj bolnici "Princeton-Plainsboro", a glavni lik je već pomenuti šef dijagnostičkog odjela Gregori Haus. Serija se temelji na Hausu i njegovom timu, koji bira slučajeve koje niko ne može dijagnosticirati. Doktori su u pravoj trci s vremenom, jer su pacijenti nerijetko na korak do smrti, a niko ne zna zbog čega umiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije