TV

Vode evidenciju o evropskoj produkciji

Vode evidenciju o evropskoj produkciji
Vode evidenciju o evropskoj produkciji

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH usvojila je Instrukciju o načinu izvještavanja o udjelu evropskih djela, evropskih djela nezavisnih producenata i djela iz BiH u programskim sadržajima.

Instrukcijom se daje uputstvo o načinu i formi iskazivanja podataka i rokovima izvještavanja korisnika dozvola za televizijsko emitovanje u svrhu realizacije obaveza koje su propisane Pravilom 55/2011 o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga. 

"U skladu s navedenim, svi korisnici dozvola za televizijsko emitovanje dužni su od 1. januara 2015. godine voditi elektronsku evidenciju o udjelu evropskih djela, evropskih djela nezavisnih producenata i djela iz BiH u svojim programskim sadržajima, na način i u formi propisanoj Obrascem L-31 koji čini sastavni dio Instrukcije", saopšteno je iz RAK-a.

Korisnici dozvola su dužni da preuzmu Obrazac L-31 sa internet stranice Agencije i da ga popune u elektronskoj formi dnevnim unosom podataka, kontinuirano za cijelu kalendarsku godinu. 

Obrazac sa podacima potrebno je dostavljati Agenciji prema dinamici propisanoj Instrukcijom. 

Ova obaveza se ne odnosi na tematske kanale, uključujući i kanale za teletrgovinu i samopromociju, a korisnici dozvola čije su usluge isključivo lokalnog karaktera dužni su da Agenciji podnesu zahtjev za izuzeće od obaveza propisanih ovom instrukcijom najkasnije do 31. decembra.

Agencija je pripremila i tekst smjernica za primjenu kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koje imaju za cilj da pružaocima usluga u BiH detaljnije pojasne pojedinačne odredbe Kodeksa o ovim uslugama i pomognu im u njihovoj primjeni.

Tekst smjernica je dostupan na internet stranici Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije