Vizuelna umjetnost

"Alan Ford" u akademskim krugovima

"Alan Ford" u akademskim krugovima
"Alan Ford" u akademskim krugovima

BANJALUKA - Izložbu "Alan Ford, italijansko-jugoslovenski heroj" u organizaciji italijanske ambasade u BiH i Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, otvorena je u utorak veče na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

"Autor izložbe je Daniele Onori, ataše za kulturu italijanske ambasade u Sarajevu. On se bavio pisanjem i prevodom tekstova izložbe koja već mjesec dana putuje cijelom BiH i napokon je stigla u Banjaluku", rekao je prof. dr Danilo Kapaso, šef Odsjeka za italijanistiku u Banjaluci, koji je bio i inicijator izložbe u ovom gradu.

Kapaso je naveo da se radi o tridesetak panela gdje su slike Alana Forda i likova iz tog stripa, propraćene tekstovima na italijanskom i srpskom jeziku. Izložba je, dodaje Kapaso, na raspolaganju svim ljudima koji bi htjeli doći. Nakon Banjaluke najvjerovatnije putuje u Gradišku, Prijedor i još neko vrijeme će provesti u gradovima Republike Srpske.

"Alan Ford je bio veoma popularan u Italiji, a jedini slučaj gdje je van matične zemlje imao istu reputaciju i ako ne i veću popularnost od vremena nastajanja, početkom sedamdesetih godina, jeste Jugoslavija. Otuda i naziv izložbe 'Alan Ford, italijansko-jugoslovenski heroj'", rekao je Kapaso.

Prvi broj "Alana Forda", podsjećamo, izašao je u Italiji u maju 1969, a strip su stvorili scenarista Lučano Seki, pseudonim Maks Bunker, i crtač Robero Raviola, pseudonim Magnus. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao veliku popularnost. Nakon broja 75 Magnusa zamjenjuje crtač Paolo Pifarerio, poslije čega dolazi do postepenog ali stalnog pada kvaliteta stripa. "Alan Ford" izlazi u Italiji u redovnim mjesečnim epizodama i danas.

U bivšoj Jugoslaviji "Alan Ford" je od 1972. izdavao zagrebački "Vjesnik". Strip je izlazio svake dvije nedjelje.

Studenti, kao i posjetioci na Filološkom fakultetu izložbu mogu da vide do 14. aprila, a dostupna je svim radnim danima od osam do 20 sati, kada je i radno vrijeme fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije