Vizuelna umjetnost

Bakićeve skulpture stižu u Banjaluku

Bakićeve skulpture stižu u Banjaluku
Bakićeve skulpture stižu u Banjaluku

BANJALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci u toku su pripreme za retrospektivnu izložbu Vojina Bakića "Svjetlonosne forme", koja će biti otvorena 23. januara, u 19 časova.

Zahvaljujući saradnji MSU RS sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, banjalučka publika imaće priliku da prvi put vidi vrhunska djela jednog od najvažnijih vajara evropskog modernizma.

Na izložbi će biti predstavljeno 165 radova, od toga 100 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa.

Ova Bakićeva postavka, koja je bila izložena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, privukla je preko 10.000 posjetilaca i, prema mišljenju mnogih, bila je kulturni događaj godine.

Riječ je o postavci čija se intrigantnost razlistava baš poput Bakićevih "svjetlonosnih formi" iz umjetnikove apstraktne faze, po kojima je i nazvana.

Dok su jedni opčinjeni svježinom i vitalnošću skulptura koje djeluju neobično savremeno, na istoričare i teoretičare umjetnosti snažan utisak ostavljaju umjetnikova moderna, jedinstvena, inteligentna rješenja kiparskih problema.

Kako bi ugledale svjetlost izlagačkih prostora, ali i bile predstavljene pred očima javnosti, "Svjetlonosne forme" pripremane su mjesecima. U cijeloj realizaciji značajna je bila podrška vajarovih unuka Vjere i Ane Martine Bakić, koje su i autorke likovne postavke.

Vojin Bakić bio je srpski vajar i slikar i jedan od najpoznatijih Srba u Hrvatskoj, ali i umjetnik evropskog formata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije