Vizuelna umjetnost

Beograđani uživaju u Vidovićevim djelima

Beograđani uživaju u Vidovićevim djelima
Beograđani uživaju u Vidovićevim djelima

BEOGRAD - Izložba banjalučkog umjetnika Slobodana Vidovića, koja je postavljena u Domu omladine u Beogradu, svakodnevno intrigira veliki broj prolaznika, ali i ljubitelja slike izvedene rukom na platnu.

Postavka obuhvata pet slika velikog formata rađene u kombinovanoj tehnici ulja i metala na platnu, koje su nastajale u toku protekle dvije godine i mogu se smatrati novim iskorakom u njegovim artističkim promišljanjima i istraživanjima.

"Ponosan sam što su mi radovi izloženi u Beogradu, ali prije svega što je ova izložba nastala kao plod dugogodišnje saradnje s našim poznatim kustosom, teoretičarem i istoričarem umjetnosti Ješom Denegrijem", kazao je Vidović.

Dodao je da ovi radovi treba da budu prikazani i u gradu na Vrbasu, ali u proširenom izdanju, dakle uz novu seriju djela na kojoj trenutno radi.

Ješa Denegri u katalogu koji prati izložbu navodi da je prilikom jedne posjete Sarajevu ugledao jedno od djela, njemu tada nepoznatog autora, a pomislio je da bi im jednako tako odgovarajuće mjesto moglo da bude i na čistim zidovima "bijele kocke" nekog za savremenu umjetnost visokospecijalizovanog galerijskog prostora.

"U krajnjoj raznolikosti savremene umetnosti, kada se učestalo raspravlja o mogućnostima slike i slikarstva u epohi prevage masovnih medija i njihove primene u umetničke svrhe, evo mladog umetnika koji ustraje da veruje u sliku izvedenu rukom na platnu, a da se on zbog toga ne oseća manje verodostojnim pripadnikom današnjeg vremena u kojemu kao umetnik deluje", naveo je Denegri.

Dodao je da opstanak slikarstva danas nije nepovratno ugrožen, ali da pri tom ostaje pitanje kako misliti i raditi manuelnu sliku u većinskoj okolini tehnički proizvedenih pokretnih i statičnih umjetničkih predstava.

Vidovićeva izložba u Beogradu, koja traje do 25. novembra, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije