Vizuelna umjetnost

Bišćanin napravio repliku "Santa Marije"

Bišćanin napravio  repliku "Santa Marije"
Bišćanin napravio repliku "Santa Marije"

Bišćanin Ismet Bešić više od tri decenije bavi se zanimljivim i jedinstvenim hobijem, izradom modela starih jedrenjaka. U ove prekomorske krstarice, koje su vijekovima gospodarile svjetskim morima, Bešić se zaljubio još u djetinjstvu.

"Jedrenjak je za mene nešto tajanstveno i nešto što u meni izaziva radoznalost, pa se trudim da proučavam historiju jedrenjaka, koju jako volim. Kad sam bio dječak, u mašti sam plovio plavim prostranstvima, a gusari su mi bili vječna inspiracija", prisjeća se ovaj modelar.

Kaže da svoje modele jedrenjaka pravi po šemama poznatih modelara, čiji su izvori bili vjerodostojna historijska građa.

TREBA DOSTA VREMENA I TRUDA: Prilikom izrade svojih maketa koristi različite materijale, najviše drvo, ali odnedavno izrađuje i olovne dijelove za topove i sidra.

Za izradu jednog minijaturnog jedrenjaka, kako kaže, treba dosta vremena i truda, a taj posao zna da potraje i više sedmica.

Bešić je posebno ponosan na replike čuvenih jedrenjaka koje je uspio izraditi do sada kao što je jedrenjak "Baunti", za koji se veže čuvena priča o pobuni engleskih mornara u 18. vijeku ili Kolumbova "Santa Marija", karavela s kojom je ovaj čuveni moreplovac, tragajući za putevima do Indije, 1492. godine otkrio Ameriku.

VEĆINU RADOVA POKLONIO: U bogatoj Bešićevoj zbirci su i jedrenjak "Jadran", koji je služio za obuku mornara u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, američki jedrenjak "Constitution", jedini sačuvani brod iz perioda građanskog rata u Americi, kao i dubrovački "Karakun" i "Neva", brodovi koji su u svoje vrijeme bili na glasu kao najbolji jedrenjaci srednjeg vijeka.

Ovaj modelar iz Bihaća kaže da ga već dugo  progoni jedna misao, te želi jedrenjake uvećati i smjestiti ih na Unu.

"Svaki moj model odgovara svom prirodnom uzoru, a želja mi je da napravim jedan mali jedrenjak koji bi mogao ploviti određenim dijelovima Une, što bi predstavljalo svojevrsnu turističku atrakciju", kaže Bešić.

Planira da izgradi i maketu "Titanika". Bešić kaže da još nije siguran koji materijal pritom da koristi.

Do sada je napravio više od 40 modela jedrenjaka, od kojih je većinu poklonio prijateljima i poznanicima. Njegove sobe krasi veliki broj maketa jedrenjaka jedinstvene ljepote i skladnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije