Vizuelna umjetnost

Crteži na platnu 30x24 metra

Crteži na platnu 30x24 metra
Crteži na platnu 30x24 metra

SARAJEVO - Na krovu sarajevske pijace Markale krajem maja biće postavljen najveći strip na svijetu, platno 30x24 metra, na kojem će biti isprintana stranica iz stripa "Potraga za grobom Aleksandra Velikog".

Strip su uradili francuski autor Gilles Kramer i bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić.

Projekt organizuje i finansira Francuski institut u Sarajevu uz pomoć i podršku strip izdavačke kuće "Agarthi Comics" iz Sarajeva i preduzeća "Tržnice-pijace".

Iz "Agarthi Comicsa" su naveli da će to biti najveća tabla stripa na svijetu, a da je dosad najveća predstavljena 2009. godine u Briselu i bila je za deset kvadratnih metara manja od table koja će biti postavljena u Sarajevu.

Pogled na najveću tablu stripa biće omogućen sa svih spratova, balkona, Francuskog instituta u Sarajevu.

Francuski institut će paralelno s postavljanjem table u ljetnim mjesecima organizovati još nekoliko stripovskih događaja, kao što su promocije i izložbe stripa.

"Projekt će prikazati Sarajevo u nešto drugačijem svjetlu, s jedne strane vratiti pažnju na Sarajevo u svijetu stripa, kao jedno od mjesta gdje su u prošlosti nastali neki od značajnijih stripova, a s druge, namjera je osvijestiti društvene strukture u BiH, posebno pedagoške zavode, resorna ministarstva na svim nivoima, pedagoge, nastavnike, bibliotekare, pa na kraju i roditelje, da je strip-kultura nešto što ne pripada prošlosti", istakli su iz "Agarthi Comicsa" te dodali da je strip-kultura u prethodnih 20 godina doživjela procvat u Evropi i na Zapadu, i da su stripovi sastavni dio odgoja djece, razvoja njihove mašte, stvaranja razlika između dobra i zla i na kraju nešto što kod učenika koji tek kreću u školu razvija ljubav za čitanjem i knjigom.

Dodali su da su školske učionice i biblioteke u Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama prepune stripova, strip-albuma i grafičkih novela te da bi ta praksa trebalo da zaživi i u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije