Vizuelna umjetnost

Da Vinči naslikao Mariju Magdalenu sa Isusovim djetetom?

Da Vinči naslikao Mariju Magdalenu sa Isusovim djetetom?
Da Vinči naslikao Mariju Magdalenu sa Isusovim djetetom?

EDINBURG - Slika majke sa djetetom više od 30 godina visila je zaboravljena na zidu u kuću jednog ljekara u Škotskoj, prije nego što je njena vlasnica Fiona Meklaren došla do zaključka da je riječ o posljednjem, nedovršenom dijelu italijanskog majstora Leonarda da Vinčija.

Godinama je Meklarenova ignorisala staru sliku, koja je bila poklon zahvalnog pacijenta njenom ocu i koja je čak i bila umazana farbom poslije krečenja stana.

Međutim, poslije pažljive analize i proučavanja, Meklarenova je uvjerena da je riječ o posljednjoj slici Da Vinčija i da na njoj nije prikazana Bogorodica s Jovanom Krstiteljem, već Marija Magdalena sa djetetom koje je imala sa Isusom Hristom.

U svojoj knjizi "Da Vinci's Last Commission: The Most Sensational Detective Story In The History Of Art" (Da Vinčijeva posljednja narudžbina: Najsenzacionalnija detektivska priča u istoriji umjetnosti", ona navodi da slika sadrži tragove koji ukazuju da je roman Dena Brauna "Da Vinčijev kod" zapravo zasnovan na istorijskoj činjenici o ljubavnoj vezi Isusa hrista i Marije Magdalene.

Ona tvrdi da je sliku naručio francuski kralj Fransoa prvi i da nije riječ o Bogorodici sa djetetom, već o Mariji Magdaleni koja ljulja bebu Isusa ili Isusovo dijete.

Meklarenova, kako prenosi sajt "Skotsman", smatra da je Isusovu vezu sa Marijom Magdalenom sakrila katolička crkva koja se bojala da bi Isusovi potomci imali više prava na vladanje crkvom od pape koji je nasljednik Svetog Petra.

U Braunovoj knjizi, Sveti gral nije predmet, već dinastija koja vodi porijeklo od Isusa i koja i danas postoji. Meklarenova je rekla i da je na poleđini slike pronašla dio papske bule, povelje pape.

Na svom Fejsbuk profilu, Meklarenova je napisala da se knjiga odnosi na portret Madone sa djetetom s početka 16. vijeka uz koji je priložena i misteriozna papska bula. "To me je podstaklo da pokušam da otkrijem ko je ona bila".

Sliku je, navodi ona, naručio francuski kralj Fransoa prvi od svog dvorskog slikara Leonarda da Vinčija.

"Šta je bila narudžbina? Otjelotvorenje zajedničkog filozofskog vjerovanja u svijetu uniju i krvnu liniju Isusa hrista i Marije Magdalene. Da li se to može uzeti za ozbiljno? Bez sumnje, što ćete vidjeti u ovoj istrazi ali i u rijetkoj papskoj buli zakačenoj za poleđinu slike koju je izdao papa Pavle peti početkom 17. vijeka. Bula implicira da je slika u jednom trenutku bila u rukama pape Pavla petog", navela je autorka o svojoj knjizi.

Urednik sajta "Tragači za Gralom" Brajan Kanard smatra da je priča zanimljiva i podsjeća da postoje mnoga vjerovanja da se Marija Magdalena poslije raspeća preselila na jug Francuske gdje je rodila ćerku.

Profesor istorije umjetnosti na Oksfordu Martin Kemp upozorava da je slika najvjerovatnije predstava Bogorodice sa djetetom kakve su mnogi, uključujući i Da Vinčija često radili.

"Zašto bi Leonardo ili bio ko drugi ugrađivao tajne kodove u sliku kako bi ih neko 500 godina kasnije pronašao i otkrio kao neku izvanrednu jeres? Zašto bi to radili? Postoje alegorije u slikarstvu i simboli u slikarstvu iz tog perioda, ali ne i šifre. On nije slao šifrovane poruke nekom post Den Braun detektivu 500 godina kasnije", rekao je Kemp.

Meklarenova je rekla i da će, kada knjiga bude objavljena 16. avgusta za edinburški Sajam knjiga, slika biti prodata. Stručnjaci procjenjuju da bi mogla da dostigne sumu od 150 miliona funti.

"Kulminacija će biti prodaja slike za koju čvrsto vjerujem da je narudžbina francuskog kralja sa ciljem da Da Vinči predstavi njihovu zajedničku vjeru u priču o Magdaleni", rekla je ona.

"Kada slika bude prodata, a planiram da je prodam muzeju kako bi portret Marije Magdalene i njenog sina mogli svi da vide, a nadam se da ću osnovati fondaciju koja će se koncentrisati na pomaganje djeci bez roditelja", rekla je Meklarenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije