Vizuelna umjetnost

Danas počinje 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji

Danas počinje 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji
Danas počinje 56. Bijenale umjetnosti u Veneciji

BANJALUKA - Najznačajnija smotra savremene umjetnosti u svijetu, Bijenale umjetnosti u Veneciji, počinje danas za učesnike i ljude iz struke, dok će publika moći da ga pogleda od 9. maja do 22. novembra.

U svom 56. izdanju Bijenale odgovara na temu "Sve budućnosti svijeta" i na njemu učestvuje 136 umjetnika iz 53 zemlje koje je umjetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu.

Među zemljama koje prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji su Grenada, Mauricijus, Mongolija, Mozambik i Sejšeli, dok nekoliko zemalja učestvuje prvi put poslije dužeg odsustva.

Među zemljama čiji paviljoni tradicionalno izazivaju najveću gužvu je Francuska, i tom prilikom će umjetnik Selest Bursije-Mugeno, poznat i kao muzičar, predstaviti projekat "Revolucije".

Među 136 umjetnika i kolektiva koje je Envezor pozvao na centralnu izložbu, koja će biti održana u glavnom paviljonu Đardinima i dijelom u Arsenalu, biće čak 88 koji prvi put učestvuju na Bijenalu u Veneciji, a među njima je i Maja Bajević iz Sarajeva.

Za "Zlatnog lava" nadmeće se i niz visokoprofilisanih umjetnika na svjetskoj sceni, među kojima su Kristijan Boltanski iz Pariza, Džeremi Deler iz Londona i mnogi drugi.

Predsjednik Bijenala u Veneciji je Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije. Ove godine sve države regiona, osim BiH, imaju svoje predstavnike i instalacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije