Vizuelna umjetnost

Djeca posebno važna kategorija publike

Djeca posebno važna  kategorija publike
Djeca posebno važna kategorija publike

Najdraži i najzanimljiviji posjetioci muzejskih institucija zasigurno su djeca.

Neke od najpoznatijih galerija u Velikoj Britaniji u svoju su ponudu uvrstile izložbe i aktivnosti koje su predviđene za djecu, kod njih postoji maršruta za najmlađe, a zanimljivo je da na porodičnoj karti "Tate Modern" galerije u Londonu piše: "U redu je govoriti u 'Tateu'!"

Žana Vukičević, kustos u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci, navodi da su djeca različitog uzrasta česti posjetioci ove institucije, kao i da su oni za njih posebno važna i draga kategorija publike. "Jedna od osnovnih misija muzejske institucije je i pedagoški rad, koji nastojimo sve više da razvijamo. Reakcije djece na umjetnost i boravak u Muzeju su odlične i proizlaze iz njihove prirodne radoznalosti. Djeca uvijek postavljaju najzanimljivija i najdirektnija pitanja. Posebno su interesantne reakcije na savremene medije poput video-instalacija i projekcija", kaže ona.

Činjenica je da ponekad ni odrasli najbolje ne razumiju izložene eksponate, pa je teško povjerovati da isti išta znače četvorogodišnjem mališanu. Zanimljivo zapažanje nedavno je objavio jedan engleski kritičar umjetnosti: "Jedanput sam vidio djevojčicu od oko pet godina koja opčinjeno stoji ispred slike Mona Lize. A, onda je odjedanput rekla: 'Znam, ovo je dan njenog vjenčanja, ali je upravo čula da joj je najbolji prijatelj umro'".

Stručnjaci navode da je dobro da mališani dobiju svoju predstavu izloženog djela, ali isto tako neophodno je i da roditelji vode računa o tome na koje izložbe i u kojem uzrastu ih mogu voditi.

U tom smislu Vukičevićeva govori da MSU RS organizuje kreativne radionice koje su dio pratećeg programa koji organizuju uz izložbe, kao i da se trude da taj program bude što sadržajniji i da obavezno uključi i aktivnosti namijenjene djeci.

"Ovakve radionice uvijek izazivaju veliko interesovanje i privlače mnogo učesnika, tako da je krajnji rezultat obostrano zadovoljstvo. Radionicu smatramo uspješnom ako je došlo do povratne reakcije kod djece, koja se najčešće manifestuje u želji da opet dođu u muzej", pojašnjava ona.

Kada su u pitanju načini da se najmlađim posjetiocima pojasni ono što je izloženo, Vukičevićeva kaže da se kod veoma male djece pažnja usmjerava na najatraktivnije i najzanimljivije detalje postavke, na ono što im je blisko i prepoznatljivo i što bi im ostalo u sjećanju, dok se kod nešto starijeg uzrasta priča širi na više podataka.

Nikola Zagorac, dokumentarista u Muzeju RS u Banjaluci, navodi da njihov muzejski prostor na godišnjem nivou posjeti veliki broj djece svih uzrasta.

"U Muzej najčešće dolaze u organizovanim grupama, a u posljednje vrijeme sve više pojedinačno, samoinicijativno u pratnji roditelja i sa drugarima. Kada dolaze u organizovanim posjetama, uglavnom dolaze pripremljeni, s osnovnim predznanjem o muzejima i muzejskoj djelatnosti, tako da su veoma zainteresovani za eksponate i ne kriju svoje oduševljenje istim", ističe Zagorac.

Kako bi im na najbolji način pojasnili i zainteresovali ih za muzejsku djelatnost, Pedagoška služba ove institucije organizuje kreativne radionice povodom Nedjelje djeteta i Svjetskog dana djeteta, kada učestvuju djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, zatim Doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" i drugih ustanova koje se brinu za vaspitanje i obrazovanje djece.

Muzejski radnici zaključuju da djeca nikako nisu smetnja, već najpoželjniji posjetioci, kao i da su oni uglavnom upoznati sa pravilima ponašanja u ovim institucijama, tako da se vrlo rijetko dešava da smetaju drugim posjetiocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije