Vizuelna umjetnost

Djed Mraz u Londonu - nekad i sada

Djed Mraz u Londonu - nekad i sada
Djed Mraz u Londonu - nekad i sada

Ove nevjerovatne i zadivljujuće fotografije predstavljaju kontrast između božićnih i novogodišnjih praznika nekada i sada u Londonu.

Naime, grafički dizajneri uspjeli su da digitalno spoje najpoznatije scene koje se vežu za Novu godinu u Londonu, tj. da izgled iz davnih vremena postave i kombinuju uz scene sa identičnih mjesta danas.

Riječ je o fotografijama od kojih neke datiraju iz dvadesetih godina prošlog vijeka, a na njima se može vidjeti Djed Mraz, zatim grupa koja pjeva vesele novogodišnje pjesme, a sve je to opet "pretočeno" u sadašnje vrijeme tako što su ove scene "ubačene" u današnji izgled lokacija na kojima su snimljene.

Ono što je zanimljivo, a veoma očigledno na ovim fotografijama, svakako je da se ranije teže živjelo, ali da su ljudi bili puni duha, a djeca su s nestrpljenjem iščekivala Djeda Mraza da se pojavi u nekoj od londonskih robnih kuća.

Jedna od takvih fotografija je ona sa raskrsnice Klepam, a prikazuje Djeda Mraza kako dolazi u robnu kuću "Arding and Hobbs", ispred koje ga dočekuju uzbuđena djeca, presrećna što imaju priliku da ga vide.

Za razlike od te scene, ovdje se danas nalazi robna kuća "Debenhams", a kupci su više nego zauzeti da bi primijetili Djeda Mraza.

U ovoj neobičnoj kombinaciji vidi se i katedrala svetog Pavla iz 1950. godine i 2014. godine. Centralno mjesto zauzima fotografija jelke, koja je, sad već davne, 1950. godine donesena sa kraljevskog imanja Vindzor.

Jedan od simbola Londona je i robna kuća "Selfridges", koja izgleda i danas potpuno isto, sa brojnim novogodišnjim dekoracijama i jelkama. Jedina razlika je to što je saobraćaj u Oksford stritu, pored robne kuće, daleko frekventniji nego davne 1935.

Parlament skver snimljen 1938. godine prikazuje statuu lorda Bejkonsfilda, ali i Big ben prekrivene laganim snijegom, dok ih danas, za razliku od snijega, okružuje samo gusti saobraćaj.

Iako je Evropa na pragu novog, velikog rata, Djed Mraz u poznatoj Ridžent strit 1940. godine više je nego odlučan da obavi svoj posao i podijeli pakete djeci koja ga čekaju.

Veoma interesantna fotografija je ona gdje su ćurke okačene ispred mesnice u Volting stritu, davne 1923. godine. Ono što je sigurno, danas to svakako ne bi prošlo sanitarnu inspekciju.

Endel strit, danas i nekada - fotografija iz 1933. godine prikazuje ulične zabavljače kako prolaze ovom ulicom na prelazu 1933. i 1934. godine.

Grupa Djeda Mrazova čeka autobus, krajem decembra 1960. godine u Holburn ulici, koja danas ima jedan daleko drugačiji izgled, prilagođeniji poslovnoj četvrti.

Studenti koledža "King's College" pjevaju novogodišnje i božićne pjesme ispred šopa u Portsmaut stritu, kojeg je u svojoj knjizi opisao i slavni Čarls Dikens. Inače, ovaj šop postoji i danas i nije se mnogo mijenjao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije