Vizuelna umjetnost

Dvije slike Marka Rotka prodate za 76 miliona dolara

Dvije slike Marka Rotka prodate za 76 miliona dolara
Dvije slike Marka Rotka prodate za 76 miliona dolara

NJUJORK- Dvije slike američkog umjetnika Marka Rotka, koje su bile u vlasništvu nasljednice kompanije "Listerine", Rejčel "Bani" Melon, prodate se za 76 miliona dolara na aukciji koja je sinoć održana u Njujorku.

Slika "Bez naslova (Žuto, Naradžasto, Žuto, Svijetlo naradžasto) iz 1955. odnijeta je za 36,5 miliona dolara, a slika "Bez naslova", nastala 15 godina kasnije, za nešto manje od 40 miliona dolara, saopštila je kuća Sotbi, koja je bila organizator licitacije.

Trenutni rekord za jedno Rotkovo djelo iznosi 86,8 miliona dolara, sumu koju je postigla slika "Naradžasto, Crveno, Žuto".

 Drugi predmeti iz kolekcije Melon, uključujući namještaj i nakit, biće ponuđeni na aukciji krajem novembra na kojoj se očekuje da premaše svotu od 100 miliona dolara.

Prihod od aukcija namjenjen je Lambert Fondaciji koja pomaže biblioteku u Virdžiniji u kojoj se čuvaju rijetke knjige posvećene pejizažnom dizajnu, hortikulturi i prirodnjačkoj istoriji.

Rejčel Melon, čiji je otac osnovao čuvenu kompaniju "Listerin" za proizvodnju tečnosti za ispiranje usta, umrla je prošlog marta u 103. godini.

Bila je botaničar amater. Dizajnirala je jedan od vrtova u Bijeloj kući kojem je dala ime svoje prijateljice i nekadašnje prve dame Amerike, Žakline Kenedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije