Vizuelna umjetnost

Džafer Cerić: Naiva je iskrena, dolazi iz srca

Džafer Cerić: Naiva je iskrena, dolazi iz srca
Džafer Cerić: Naiva je iskrena, dolazi iz srca

SANSKI MOST - Slikar naivac Džafer Cerić iz Sanskog Mosta uskoro će obilježiti vrijedan jubilej - 40 godina plodonosnog rada.

Cerićeve slike krasi bujna imaginacija, a prepoznatljive su po prevladavajućoj plavoj boji i njenim nijansama.

"Svaki umjetnik posjeduje nešto po čemu je originalan. Ja sam čovjek koji voli nježnost, blagost i smirenost, a plava boja sa svojim mnogobrojnim nijansama omogućuje da izrazim upravo takva raspoloženja", kaže Cerić.

Ističe kako je vrlo teško u plavoj boji izraziti  drugačija osjećanja. "Ukoliko tako nešto postignem, smatram da sam napravio dobru sliku", kaže ovaj sanski slikar.

Poput velikog broja drugih slikara naive, i Cerićeve slike krase motivi iz svakodnevnog života, pri čemu prevladava ambijent bosanskog sela i folklorni motivi koji se vežu za život naroda u Bosni i Hercegovini.

Ljudi u tradicionalnim narodnim nošnjama, stare kuće sa karakterističnom arhitekturom i seljani koji obavljaju težačke poslove česti su motivi. Iako je raspad bivše Jugoslavije značio i cijepanje nekadašnjeg zajedničkog kulturnog prostora, Cerić i danas sudjeluje na brojnim likovnim kolonijama u zemljama koje su nekad činile zajedničku državu.

Premda neki smatraju da je naivna umjetnost danas mrtva ili da ne postoji u obliku u kojem je nekad bila prepoznatljiva, Cerić je uvjeren kako ona ne može nestati.

"Naiva je pravac u umjetnosti koji ima nešto što drugi pravci nemaju. Ona je iskrena, dolazi iz srca i u njoj nema ništa lažno ili patvoreno. Zbog toga je bilo moguće da samouki slikari naive dosegnu vrhunac u umjetničkom stvaranju", smatra Cerić.

I sam za sebe kaže da je samouki slikar koji je zahvaljujući talentu i marljivom radu svrstan u vodeća imena domaće naivne umjetnosti.

Cerić je bio jedan od osnivača nekada čuvene  Kolonije naivnih umjetnika, koja se u prijeratnim godinama održavala u Sanskom Mostu. Bilo je to vrijeme kada su grad na Sani pohodili doajeni naive. "Osamdesetih godina prošlog vijeka dešavao se procvat naivne umjetnosti u Evropi, a bivša Jugoslavija bila je jedan od njenih centara. U to vrijeme postojalo je nekoliko gradova koji su imali kolonije naive, a najpoznatije su bile u slovenačkom Trebnju i Sanskom Mostu", prisjeća se Cerić.

Dodaje da se od velikana ove vrste umjetničkog izražaja, kao što su bili Generalić, Lacković, Rabuzin, braća Bajramovići i drugi, moglo mnogo toga naučiti. Iako Cerićeve slike krase zidove brojnih prestižnih galerija širom svijeta, ovaj sanski slikar posljednjih godina rijetko izlaže djela. Kaže kako se na takav korak odlučio zbog stanja koje danas vlada u domaćoj kulturi i umjetnosti.

"Živimo u vremenu kiča i neukusa, u kojem je cjelokupan sistem vrijednosti doživio opću devalvaciju. Estetska mjerila i vrijednosti u slikarstvu i kulturi danas uopšte ne postoje", smatra Cerić.

Ipak, planira da ove godine samostalnom izložbom obilježi četiri decenije stvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije