Vizuelna umjetnost

Eksponati zbirke Muzeja u Prištini predstavljeni u Banjaluci

Eksponati zbirke Muzeja u Prištini predstavljeni u Banjaluci
Eksponati zbirke Muzeja u Prištini predstavljeni u Banjaluci

Dijelovi odjeće kakva se nekada nosila na Kosovu i Metohiji i nakita žena sa tog područja ovjekovječeni na fotografijama dio su izložbene postavke koja je u petak otvorena u prostorijama Muzeja RS u Banjaluci.

Na izložbi "Etnografsko nasljeđe Kosova i Metohije" predstavljeni su eksponati zbirke Muzeja u Prištini, ustanove kulture od nacionalnog značaja, koja danas ima sjedište u Beogradu.

Mirjana Menković, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu, zahvalila je Muzeju RS na prilici da prikažu ovu postavku u gradu na Vrbasu.

"Nošnja koju su nosile gradske žene s Kosova i Metohije svedoči o razvijenom daru, maštovitosti i umešnosti veštih ruku koje su je oblikovale s puno likovne izražajnosti, ljubavi i pažnje", kazala je Menkovićeva.

Napomenula je da su eksponati samo jedan mali dio tradicionalnih tvorevina nastalih u dugom procesu kulturnog razvitka srpskog naroda na ovim prostorima.

"Dosta eksponata iz Muzeja u Prištini je uništeno tokom svih ovih godina, ali treba istaći da je naša najvrednija građa sačuvana i zahvaljujući tome što je dio eksponata izmešten u Beograd", dodala je ona.

Muzej u Prištini već duži period ostvaruje uspješnu saradnju sa Muzejem RS.

Vladimir Đukanović, kustos etnolog Muzeja RS, napomenuo je da je ova postavka dokumentarnog karaktera, kao i da su na 24 panoa prikazane kultura i tradicija Srba sa Kosova i Metohije.

Otvaranje postavke bilo je prilika i za promociju monografija "Etnografsko nasljeđe Kosova i Metohije iz zbirki Muzeja u Prištini i Etnografskog muzeja u Beogradu", autora Mine Darmanović i Mirjane Menković.

Takođe, bilo je riječi i o knjizi "Martovski pogrom - deset godina posle, 2004 - 2014", koju su priredili Branko Jokić, direktor Muzeja u Prištini, i grupa autora, koja je štampana na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Posjetioci, kojih je u petak u Muzeju RS bio veliki broj, imali su priliku i da saznaju neke zanimljive pojedinosti o samoj nošnji u 19. i 20. vijeku zahvaljujući promociji knjige "Građanska nošnja Srba u Prizrenu u 19. i prvoj polovini 20. veka", autora Mirjane Menković. O pomenutim djelima govorio je i ugledni profesor Đorđe Mikić, a bila je to prilika i za najavu i razmjenu budućih izložbi između Muzeja RS i Etnografskog muzeja u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije