Vizuelna umjetnost

Eleginova mermerna statua prvi put napušta Veliku Britaniju

Eleginova mermerna statua prvi put napušta Veliku Britaniju
Eleginova mermerna statua prvi put napušta Veliku Britaniju

Dio "Elginovog mermera" napustiće Britaniju prvi put od kada su te mermerne statue uzete sa atinskog Partenona 1803. godine i jedna statua biće pozajmljena ruskom Ermitaž muzeju, saopštio je danas Britanski muzej.

Muzej je pozajmio jednu od statua - koje je britanski diplomata lord Elgin iz Grčke prenio u Britaniju i koje sada Atina traži nazad - muzeju u Sankt Peterburgu.

Riječ je o grčkom božanstvu rijeka Ilisosu koji će u muzeju biti izložen od subote do 18. januara u čast 250 godina ovog muzeja.

"Naša dužnost je da dozvolimo građanima iz što više zemalja da uživaju u zajedničkom nasledju", rekao je predsedavajući odbora Britanskog muzeja Ričard Lambert.

Grčka tri decenije traži povraćaj skulptura koje su 2.000 godina stajale na atinskom Akropolju prije nego što su odnijete.

Iako je Elgin imao dozvolu da iznese djela iz Otomanskog carstva koje je tada vladalo Grčkom, Atina njihovo uzimanje smatra krađom, piše AFP.

Grčka kampanja ima podršku advokata Amal Alamudin Kluini, koja se ranije ove godine udala za Džordža Klunija i vlada je prošlog mjeseca pokrenula anketu na atinskom aerodromu među putnicima da li mermerne statue treba vratiti u Grčku ili ne.

Grčka je saopštila i da će sačekati ishod eventualnih razgovora izmedju Uneska i Britanije o raspravi pošto se UN tijelo za kulturu i nauku ponudilo da djela kao posrednik u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije