Vizuelna umjetnost

Fotografije djece i ljubimaca griju srca

Fotografije djece i ljubimaca griju srca
Fotografije djece i ljubimaca griju srca

Fotografije djece sa životinjama su oduvijek "topile srca" ljubitelja te vrste umjetnosti. Ipak, fotografije koje je snimila ruska fotografkinja Elena Šumilova su zaista nešto posebno i mogu da "otkrave" i ona najledenija srca.

Riječ je o fotografijama iz svakodnevnog života djece i njihovih ljubimaca, a Šumilova kaže da se tek na ovim fotografijama vidi kako je veza između djece i životinja skoro neraskidiva.

Njeni slatki modeli su djeca iz Moskve i Andreapolja, ali na najviše slika u kolekciji "djeca i životinje" su zapravo njena djeca, koja su joj najzahvalniji modeli.

Fotografije djece kako živahno ganjaju svoje ljubimce po šumi ili kako se igraju na snijegu, samo su neke iz ovog opusa. Ipak, možda najsimpatičnije fotografije su one gdje djeca i ljubimci zajedno spavaju. Za nju, kako kaže, nema spokojnije situacije od te.

 Šumilova, majka dvoje djece, kaže da je inspiracija veoma važna te da tada fotografije najbolje uspiju.

"Kada sam snimala te fotografije, imala sam ogromnu inspiraciju. Naime, mi živimo na farmi i imamo dosta ljubimaca, i moja djeca se konstantno druže sa životinjama. Mislim da nema ništa prirodnije od osjećaja i želje da se brineš o nekome koga voliš, a moji mališani vole te životinje", kaže Šumilova.

Pored njene djece, ona je snimala i djecu iz drugih ruskih gradova.

"Na slikama su i djeca iz Moskve i Andreapolja koja su se slikala sa svojim kućnim ljubimcima. Inače, djeca i životinje - oni su moj život", kaže Šumilova, objašnjavajući najčešću tematiku svojih fotografija:

"Oduvijek sam volje da fotografišem djecu i njihove prijatelje sa kojima se druže. Seoski ambijent, gdje mi živimo i imamo farmu, najbolji je 'dekor' za ovakve fotografije, tako da se sve savršeno uklapa."

Najviše inspiricije dobije na prelazu godišnjih doba, jer su boje prirode tada nevjerovatne.

"Kada slikam, onda uvijek preferiram dnevno svjetlo, bilo da snimam unutra ili vani. Zapravo, volim da fotografišem u svim uslovima, pod uličnom svjetljkom, pod svjetlošću svijeća, u magli, zapravo, u svim onim uslovima koji su vizuelni i koji mogu da fotografiji daju jednu dubinu", kaže ova umjetnica.

Pored inspiracije, dodaje da joj je intuicija veoma bitna:

"Uvijek se oslanjam na intuiciju, kada gledam kako da iskombinujem fotografiju, iz kojeg ugla da je snimim. Pokretačka snaga za moje fotografije je težnja da kroz ove fotografije iskažem ono što osjećam, jer nekada se riječima ne može reći sve."

Fotografije snima uglavnom dok se igra sa svojom djecom, tako da uvijek spaja korisno i ugodno. Zapravo, kod nje ovo je spoj "ugodnog i ugodnog", jer su djeca i fotografija dvije njene najveće ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije