Vizuelna umjetnost

Govor duše Van Gogu

Govor duše Van Gogu
Govor duše Van Gogu

Izložba na kojoj je prikazano oko 90 slika, posvećena čuvenom slikaru Vinsentu van Gogu, "Govor duše", banjalučkog likovnog umjetnika Zorana Markovića, otvorena je u četvrtak naveče u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci.

Atraktivnu postavku pred mnogobrojnom zainteresovanom publikom otvorio je Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, istakavši da je presrećan što je baš njemu pripala čast da otvori izložbu ovog autora.

Omiljeni slikar autora je holandski slikar Vinsent van Gog. On mu je velika inspiracija i motivacija. Za svoje slikanje kaže da na neki način ima veze sa Van Gogom.

S druge strane, Marković kaže da on slika u vremenu kada je "umjetnost malo otišla na stranu" i kada postoji puno trikova, a da on ne voli trikove.

"Van Gog imao je moto 'Žudnja za životom', a moj moto je 'Žudnja za ljepotom'. Posljednje decenije promijenile su poredak stvari u svijetu i čovjek se kreće u pogrešnom pravcu. Tehnologija je napravila takvu situaciju da je sve ubrzano i da svijet polako nestaje", kaže Marković.

Ističe da je njegovo slikarstvo na neki način ponovno vraćanje čovjeku.

"Jako volim ljude i prirodu u kojoj oni žive. Stavljam ljude u prvi plan, dakle prvo ljudi pa onda slikarstvo", ističe slikar.

Mnogo značaja daje boji na platnu. Kada je počeo da koristi boje, shvatio je da treba da slika ono što čini život.

"Boja treba da živi na platnu, ne treba je skrivati, nego istaći, da postoji i da se dobro vidi. Već nekoliko decenija motivi na mojim slikama su pejzaži, kuće, drveće", naglašava Marković.

Veliki slikar, a u duši veliko dijete, još slika u Dječijem pozorištu RS, sa kojim, kako kaže, druguje već 20 godina.

Priznaje da uglavnom slika noću. Kaže da se noću, kada svi spavaju, čini da niko nema problema, pa osjeća veliki mir i koncentracija mu je mnogo bolja.

"Rekao bih da je noć življa od dana. Po danu prikupljamo, gledamo prirodu, osjećamo sunce, natopimo se nekim stvarima i onda to noću samo prenesemo na papir. Uglavnom slikam uz klasičnu muziku. Kao umjetnik, dajem sve od sebe da se svijet poboljšava u duhovnom i emotivnom smislu", kaže Marković.

Ističe da će izložba biti postavljena u Dječijem pozorištu RS do 10. maja, a poslije toga izložba se seli u Sarajevo, gdje je već pozvan da gostuje u izložbenim salonima.

O autoru

Slikar Zoran Marković rođen je Podgorici, a živi i radi u Banjaluci. Uz slikarstvo bavi se ilustrovanjem, opremom knjige i scenografijom. Učestvovao je na oko 70 kolektivnih izložbi, a imao deset samostalnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije