Vizuelna umjetnost

Gradovi ispričali umjetničku priču

Gradovi ispričali umjetničku priču
Gradovi ispričali umjetničku priču

BANJALUKA - Tradicionalna manifestacija "Noć muzeja" uspješno je obilježena 10. put u većini gradova u BiH, a posjetioci širom zemlje koji su željni kulturnih sadržaja mogli su da uživaju u raznovrsnom programu pripremljenom specijalno za ovu noć.

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci više od 150 učesnika priredilo je bogat program edukativnog i zabavnog karaktera, a svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je u 21 sat obišao i drugu lokaciju, odnosno Muzej savremene umjetnosti RS.

"Ova manifestacija je veoma važna jer je Muzej Republike Srpske dio evropske porodice muzeja", rekao je novinarima Čubrilović.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić istakla je da ova institucija tradicionalno obilježava "Noć muzeja".

Centralni vizuelni događaj manifestacije u Muzeju savremene umjetnosti RS bio je video-maping "Laboratorija svjetla", koji se odnosio na digitalnu video-projekciju na fasadi muzeja, koji čak i prolazna kiša nije pokvarila.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, istakla je da je za ovu manifestaciju osmišljen dinamičan program.

"Ove godine osmislili smo jedan zanimljiv rad, odnosno video-maping, na kome su predstavljeni radovi 13 mladih umjetnika", istakla je ona. Osim toga, posjetioci su imali priliku uživati u izložbi "Prigušena egzistencija", DJ setu Kaviar Mangueire i muzičkom performansu grupe "Sopot".

"Mislim da ovakva manifestacija ima smisla i drago mi je što su se muzeji iz RS priključili masi muzeja iz Evrope i što je događaj privukao veliki broj građana, prvenstveno veliki broj mladih", istakao je Malešević.

Preko hiljadu Banjalučana uživalo je u nastupu benda "Sopot" te u ritmu njihovog balkanskog duba, a ovaj nastup bio je poseban jer su momci iz benda tokom koncerta snimali spot za pjesmu "Era informacije".

"Fascinantno je da ima toliko ljudi, divna je to promjena i drago mi je da Banjaluka prati tradiciju evropskih gradova", istakla je Tijana Bijeljac, Banjalučanka koja sa prijateljima redovno obilazi muzeje. Ona je dodala da sama postavka ima dijelove koji dosta osvijeste čovjeka, te da joj je drago što danas umjetnost odgovara i na društvena pitanja.

Proslavi "Noći muzeja" priključili su se i muzeji u Foči, Bijeljini, Prijedoru, Trebinju i Sarajevu, dok muzeji u Hercegovini, osim redovnih postavki, nisu pripremili nikakav dodatni sadržaj.

Muzeji u Sarajevu su radili do duboko u noć, a ulaz je bio besplatan. Ove godine se u obilježavanje "Noći muzeja", manifestacije koju organizuje Udruženje umjetnika "Bellarte", uključilo 17 sarajevskih i jedan muzej iz Tešnja, među njima i Muzej stare crkve gdje je otvaranju prisustvovao i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tom prilikom on je istakao da je Srba u ovom gradu sve manje, i da su kulturne manifestacije kao što je "Noć muzeja", koju je organizovala stara pravoslavna crkva Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo, presudne za opstanak i budućnost srpske zajednice u Sarajevu.

Otvaranjem etnološke izložbe "Podgrmečke vodenice" autora Milovana Antovića u Muzeju Kozare obilježena je "Noć muzeja".

Otvarajući manifestaciju direktor ovog muzeja Zoran Radonjić rekao je da se ova ustanova pridružila zajednici evropskih muzeja koji tokom ove noći priređuju mnoštvo različitih sadržaja.

Muzej Stare Hercegovine u Foči sa više stalnih i gostujućih izložbi prvi put se uključio u ovu međunarodnu manifestaciju, otvorivši vrata posjetiocima do pola časa iza ponoći.

"'Noć muzeja', koja je deseti put organizovana u Bijeljini, tradicionalno okupi oko hiljadu posjetilaca u Muzeju Semberije, uglavnom mladih, što i jeste cilj manifestacije", izjavila je organizator ovogodišnjeg programa Snežana Antić.

Posjetioci su imali nesvakidašnju priliku da obiđu stalne muzejske postavke od 17 do jedan čas i da uživaju u bogatom kulturnom i zabavnom programu prilagođenom djeci i tinejdžerima.

 

Nagradna igra za posjetioce:

Ljubitelji fotografije i ekskluzivnih telefona imaće priliku da slanjem fotografije sa kulturne manifestacije "Noć muzeja" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske osvoje telefon Huavei P8, koji je obezbijedila kompanija "M:tel". Fotografije možete poslati do 21. maja na adresu [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije