Vizuelna umjetnost

Grafiteri promovišu demokratiju

ILIDŽA - Njemačka ambasada u BiH i Institut za razvoj mladih KULT organizovaće 12. i 13. marta u Obrazovno-razonodnom centru za mlade "Spajalica" u Ilidži medunarodni grafiterski dogadaj.

Učestvovaće 6 uličnih umjetnika-grafitera iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, koji će Centar za mlade šareno oslikati.

"Drago nam je da ovim događajem možemo podržati ovu mladu i važnu granu umjetnosti", rekao je Jens Vagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u BiH.

U junu 2014. u Sarajevu su se sastali mladi iz preko 20 zemalja i diskutovali o pouci zadnjih sto godina. U njihovoj završnoj deklaraciji su prezentovali tri, s njihovog aspekta, najvažnije teme našeg vremena: prevazilaženje nacionalizma, medunarodno umrežavanje mladih i aktivno učešće građana u demokratskom procesu.

Umjetnici su stoga pozvani da obrade ove tri teme.

"Ono što su mladi naveli kao značajno za njih kroz naše konferencije sada će grafiteri iz BiH i Njemačke oslikati na zidu. Obrazovno-razonodni centar za mlade 'Spajalica' je centar kojeg godišnje posjeti i u kojem boravi preko 1.600 mladih ljudi iz različitih krajeva svijeta, tako da će umjetnička poruka putem grafiterskih boja biti prenesena i na posjetioce centra", rekla je Nejra Neimarlija Roić, projektna koordinator, iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Grafiterski događaj se, kao i konferencija mladih, organizuje u sklopu inicijative "Mlada Evropa", podržane od strane Evropske unije, a kao dio projekta "Sarajevo 2014".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije