Vizuelna umjetnost

Handanović obilježava 55 godina umjetničkog rada

Handanović obilježava 55 godina umjetničkog rada
Handanović obilježava 55 godina umjetničkog rada

DOBOJ - U Umjetničkoj galeriji u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje večeras je otvorena izložba "Skulptura" akademskog vajara Drage Handanovića povodom 55 godina umjetničkog oblikovanja.

"Drago Handanović je najznačajniji dobojski umjetnik u ovoj oblasti, koji je tokom svog pedesetpetogodišnjeg rada sačinio 30 spomenika i 15 skulptura koje su postavljene na javnim mjestima u brojnim gradovima", rekao je direktor Centra Vojo Stjepanović. 

On je naveo da je Handanović dobitnik brojnih nagrada i priznanja, od kojih se posebno izdvajaju tri vrijedne nagrade Kolegijum artistikum /Collegium artisticum/. 

Handanović je večeras izložio 20-ak skulptura u majolici, keramici i terakoti. NJegova djela su prikazana i u posterima, a novinski isječci prate umjetnički početak i razvoj.

Ulazak u Enciklopediju likovne umjetnosti je, prema Handanovićevim riječima, njegov najveći uspjeh.

Iako rođen 1939. godine, Handanović je i dalje umjetnički aktivan i angažovan na izložbama. Umjetnik živi i stvara u Doboju kao slobodni umjetnik.

Handanović je učestvovao na više od 50 kolektivnih izložbi i realizovao 30 samostalnih izložbi. Član je Međunarodne akademije za keramiku /AISA/ i Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske, te Udruženja likovnih umjetnika BiH. 

Izložba  "Skulptura" otvorena je za posjetioce do 31. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije