Vizuelna umjetnost

Inicijativa za Dragaševu ulicu

Inicijativa za Dragaševu ulicu
Inicijativa za Dragaševu ulicu

BANJALUKA - Prigodnim govorom u prepunom banjalučkom "Klubu umjetnika" u subotu naveče otvorena je izložba u znak sjećanja na banjalučkog umjetnika Slobodana Dragaša i time je obilježena deveta godišnjica od njegove smrti.

Djela, koja do sada nisu bila u javnom prostoru, biće izložena do 28. aprila i pokazaće različite periode stvaranja ovog umjetnika. Inicijatori i organizatori ove postavke su prijatelji pokojnog umjetnika.

"Ovo je deveta godišnjica smrti Slobodana Dragaša i praktički počinjemo obilježavati deceniju od njegove smrti, koja će predstavljati čitav niz manifestacija kroz cijelu godinu", istakao je profesor Miloš Šolaja, prijatelj pokojnog umjetnika.

On je kazao da je djelo Dragaša sveobuhvatno, da je on bio vajar po osnovnom obrazovanja, ali kao što smo mogli i vidjeti u "Klubu umjetnika", tu su i slike, crteži i skulpture.

"Slobodan je jedan sveobuhvatan umjetnik koji je živio ne samo za umjetnost, već i da tu istu umjetnost približi ljudima. Recimo da je upravo ovaj klub taj prostor koji je Dragaš zamislio, tako da ljudi upravo tu dolaze da se druže s umjetnicima i vide umjetnost u 'običnom okruženju'", ističe Šolaja.

Neshvaćen od strane vlasti, kako onih političkih, tako i onih kulturnih, Dragaš je ostavio testament svojim prijateljima od kojih je zahtijevao da se promoviše njegova ideja i djela i kad njega ne bude.

"Jedna od glavnih inicijativa obilježavanja decenije od smrti Slobodana Dragaša je da se oda počast, da građani imaju direktan kontakt s njim kroz to što će se jedna ulica nazvati po njemu", završio je Šolaja.

Biografija

Slobodan Dragaš je rođen u Banjaluci.

Osim slikarstva i vajarstva, bavio se i grafičkim dizajnom. Vodio je vajarske kurseve, učestvovao u brojnim kolonijama i svojim pedagoškim angažovanjem uticao na mnoge mlade umjetnike.

Preminuo je 29. marta 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije