Vizuelna umjetnost

Ivan Hu, singapurski umjetnik, stvara zadivljujuća hiper-realistična djela

Ivan Hu, singapurski umjetnik, stvara zadivljujuća hiper-realistična djela
Ivan Hu, singapurski umjetnik, stvara zadivljujuća hiper-realistična djela

Ivan Hu, singapurski umjetnik, je pravi stručnjak u oblasti kojom se bavi. On koristi pastelne boje i obične olovke kako bi na podlozi od drveta nacrtao nevjerovatno realistične objekte, poput prosute koka- kole, razbijene vaze ili zgužvanog papira.

Kada posmatrate njegova djela, imate osjećaj da je riječ o trodimenzionalnim objektima, sve dok ih ne pokušate dodirnuti. Hu ima izuzetan osjećaj za detalje koje vam mogu "zavarati" mozak.

Na prvi pogled, teško je povjerovati da je to sve djelo ljudske ruke, ali ako se bolje zagledate, shvatićete kakav nevjerovatan talenat posjeduje ovaj mladi čovjek.

 Oni koji imaju priliku da uživo vide njegova djela, znaju da dugo, dugo posmatraju sliku upijajući to savršenstvo.

Drvo i pastelne boje

 Inače, sam Ivan kaže da je nekada slikao na platnu i papiru, ali da se na kraju odlučio za drvo, jer, prema njegovim riječima, to podloga koja najbolje odgovara teksturama koje on izrađuje i najbolje upiju boje koje on koristi.

"Rad na drvetu omogućava mi razne ideje i dimenzije, jer na njemu mogu na najbolji način da dočaram željenu trodimenzionalnosti, a da pritom radim sa bojama koje volim, a to su uglavnom pastelne boje", kaže Ivan.

Dodaje da je sa  drvetom počeo da eksperimentiše prije nekoliko godina i uglavnom je tada radio portrete, koji su mu bili glavna preokupacija. "Međutim, nakon što sam prešao da radim na drvetu, počeo sam da razmišljam o situacijama i stvarima koje se mogu "desiti" na drvetu, i tako sam i kreirao svoja djela, a ideje su naprosto navirale, jedna za drugom. Bili je to moji prvi tzv. anamorfni radovi i tada sam otkrio jedan sasvim novi svijet", priča ovaj umjetnik.

Ivan je vremenom počeo da izrađuje sve više anamorfnih djela i da ih postavlja na svoj Instagram profil kako bi vidio reakciju okoline. Nakon prvih pozitivnih komentara, dobio je potrebno samopouzdanje i nastavio da radi u ovoj neobičnoj tehnici. Naravno, komentari su mu pored samopouzdanja, donijeli i jednu novu motivaciju, koju je iskoristio u svojim djelima.

Uspon u svijetu umjetnika

 Anamorfni rad u osnovi znači da je urađen tako da zavara čula, kada to djelo posmatrate iz određenog ugla. Ako ga pogledate iz bilo kojeg drugog ugla, svhvatićete da je riječ o potpuno "iskrivljenoj" slici, koja dobija svoj pravi izgled samo pod određenim uglom gledanja.

Ivan kaže da su njegovi uzori umjetnici poput Odri Flak, Roberta Bernadija i Džuli Biver. Iako to sam nikada ne bi priznao, ali mnogi eksperti su uvjereni da će Ivan i sam napraviti ime u svijetu hiper-realističnih umjetničkih djela.

Kada je, konkretno, riječ o "alatu" koji koristi, onda su razne vrste boja, koje odgovaraju drvenoj podlozi.

Ono što je bitno kod ovakvih djela jeste način na koji se miješa boja i stapa sa drvetom. Razlog zašto je izabrao upravo drvo jeste što drvo kao podloga daje određenu "dubinu" samom umjetničkom djelu.

"Ipak, ono što je najteže bilo usavršiti jeste izrada različitih tekstura, ali sam i to uspio", kaže Ivan.

Upravo to savršenstvo pokreta i načina nanošenja navodi posmatrače na pomisao kako je to sve tako jednostavno, međutim, iza svakog djela je mukotrpan rad, jer niko, nikada ne bi pomislio da je riječ o običnom komadu drveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije