Vizuelna umjetnost

Izložba "Banjaluka: okupacija i oslobođenje"

Izložba "Banjaluka: okupacija i oslobođenje"
Izložba "Banjaluka: okupacija i oslobođenje"

BANJALUKA - U galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) gradonačelnik Slobodan Gavranović otvorio je izložbu Arhiva RS pod nazivom "Banjaluka: okupacija i oslobođenje", povodom 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

Izložba je uvrštena i u program svečanog obilježavanja Dana grada 22. aprila, a ujedno je na današnji dan obilježen i 62. rođendan Arhiva RS.

"U 38 panoa su smješteni dokumenti koji svjedoče o jednom teškom vremenu ovog grada, o ratnom vremenu, u periodu od 1941. do 1945. godine, sa brojnim podacima o onima koji su aktivno učestvovali da tu slobodu donesu", istakao je Gavranović.

On je dodao da, po podacima kojima raspolažu, oko 44.500 Banjalučana je položilo svoj život u tim ratnim godinama.

"Mi danas obilježavamo 70 godina te slobode. Banjaluka je danas moderan, lijep grad, po mjeri prije svega njegovih građana koji su ga sa puno pažnje i ljubavi izgrađivali", navodi Gavranović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić uručio je povodom Dana Arhiva Republike Srpske gradonačelniku Banjaluke povelju Vladislava Drugog Jagelovića iz 1494. godine, u kojoj se prvi put spominje ime Banjaluke.

Nakon otvaranja promovisan je film autora Aleksandra Bojka "Originalni snimci iz ratnog i neposrednog poslijeratnog perioda Banjaluke".

Autori izložbe su Verica Stošić, arhivski savjetnik, Vladan Vukliš, magistar istorijskih nauka, i mr Marijana Todorović-Bilić, arhivista u Arhivu RS u Banjaluci.

"Naša izložba se sastoji od tri cjeline: godine okupacije, banjalučke operacije za oslobođenje Banjaluke i 1945. godina, odnosno godina oslobođenja", istakla je Todorović-Bilićeva.

Ona dodaje da se na izložbi nalaze 243 eksponata, koji su raspoređeni na 38 panoa. Banjalučani koji žele više da saznaju o ovim ratnim godinama mogu doći na izložbu, koja će biti otvorena do 5. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije