Vizuelna umjetnost

Izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu"

Izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu"
Izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu"

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci otvorena je izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi" grupe autora, te prikazan dokumentarni film "Sarajevo 1914.".

Promovisanesu i knjige "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera i "Sarajevski atentat" Vojislava Bogićevića.

Profesor Filoziofskog fakulteta u Banjaluci Borivoje Milošević rekao je da su predstavljena nova izdanja knjiga, stenogramske zabilješke sa suđenja Gavrilu Principu i drugima koje su prvi put priređene u izdanju istoričara Vojislava Bogićevića 1954. godine.

"Stenogrami predstavljaju jedan od najvažnijih istorijskih izvora za proučavanje predistorije Sarajevskog atentata i svih okolnosti koje su dovele do njega", istakao je Milošević.

Prema njegovim riječima, druga monografija je čuvena knjiga istoričara Vladimira Dedijera "Sarajevo 1914", koja je 1984. godine u anketi "Njujork tajmsa" proglašena za knjigu godinu, jedna od najreferentnijih knjiga o Sarajevskom atentatu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Zečević rekla je da je u okviru projekta "Izučavanjem istorije do pomirenja" povodom obilježavanja stotinu godina od Prvog svjetskog rata nastala i izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi".

Zečevićeva je rekla da je u okviru ovog projekta nastao i jednočasovni dokumentarni film "Sarajevo 1914.", u kojem su zastupljena mišljenja akademika Muhameda Filipovića i istoričara Željka Vujadinovića.

Ona je rekla da se kao dio promocije održavaju i javne debate čiji je cilj podsticanje dijaloga i kritičkog mišljenja o Prvom svjetskom ratu.

Novinar Muharem Bazdulj, jedan od stručnih konsultanata koji je radio na izboru građe - štampanog materijala i plakata iz Srbije i Mađarske krajem maja i početkom avgusta 1914. godine, prije i nakon Sarajevskog atentata, istakao je da je ovaj projekat profesionalno osmišljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije