Vizuelna umjetnost

Izložba radova Davora Ružića otvorena u Laktašima

Izložba radova Davora Ružića otvorena u Laktašima
Izložba radova Davora Ružića otvorena u Laktašima

Izložba "Zašto lica nemaju glave?", akademskog slikara Davora Ružića, otvorena je u četvrtak naveče u Centru za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

Riječ je o 24 Ružićeva djela, rađena tehnikom ulje na platnu, a postavku koju će zainteresovani posjetioci imati priliku da pogledaju do 20. decembra otvorila je Slađana Čovičković, direktor Centra za kulturu i obrazovanje.

Sam naziv postavke zaintrigirao je posjetioce, a Ružić je pojasnio da tom izložbom aludira na vječno pitanje: "Šta je to umjetnost".

"Konačan odgovor je nemoguć pa zato nudim ove slike kao privremeno rješenje dok se ne dese neke nove koje će dopuniti ovaj beskonačni niz odgovora-slika ili slika-odgovora", kazao je Ružić.

Napomenuo je da je izložba zamišljena kao interakcija između publike, slike i umjetnika kao tri gradivna elementa jednog umjetničkog događaja. 

Ideja izložbe "Zašto lica nemaju glave?" predstavljena je naizmjeničnim motivom poprsja sa rukama, čašama i flašama koje pokušavaju gestikuliranjem da nešto kažu.

"Kao kad se nalazimo u društvu sa nekim, pa govorom i gestikulacijom, a pri tom pijući neko piće, trudimo se da to o čemu pričamo oformimo i damo neku smislenu formu. Slike su u ovom slučaju te forme koje pokušavaju da odgovore na upitnu rečenicu koja je i naziv izložbe", naveo je Ružić.

Ružić je naglasio da su slike rađene naizmjeničnim nanošenjem boje u vidu crteža i mrlje koja ispunjava nastale prostore nadograđujući crtež.

"U zavisnosti od trenutnog raspoloženja sadržaj slika varira u kompozicijskom smislu, gestu i odabiru boja", istakao je autor postavke.

Otvaranju Ružićeve izložbe u Laktašima, između ostalih, prisustvovali su akademski slikari Veso Sovilj i Slobodan Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije