Vizuelna umjetnost

Izložene grafike Adnana Hoze

Izložene grafike Adnana Hoze
Izložene grafike Adnana Hoze

BANJALUKA - Izložba grafika sarajevskog umjetnika Adnana Hoze u utorak uveče otvorena je u Galeriji UDAS, u okviru kulturne manifestacije "Jesen grafike 2014".

"Ova izložba je jedan kratki rezime mojih radova nastalih tokom rada na magistarskom radu na likovnoj akademiji, pa do neke finalne note u ciklusu o kamenu i o prolaznosti materijalnog", rekao je Hozo.

Istakao je da je situacija u zemlji i regionu suviše komplikovana da bi grafička i umjetnost uopšte uživala podršku, zbog čega se zasad, kako je kazao, sve više mladih umjetnika okreće pravljenju izložbi u zapadnim zemljama.

Praveći paralelu između slikarske i grafičke umjetnosti, Hozo priznaje da je grafička umjetnost isplativija u kontekstu cijene.

"Grafika je jedan vid unikatne štampe, tako da umjetnik nikad ne može ostati bez svog rada dok ima jednu matricu, to jest ploču koju može doštampavati i dorađivati. Sa druge strane, klasično štafelajsko slikarstvo iziskuje da uradite djelo i prodate ga, tako da zauvijek ostaje van vaših ruku", govori on.

Priznaje da to teško doživljava jer je, kako kaže, emotivno vezan za svoje djelo. Komentarišući omiljene teme u grafičkoj umjetnosti Hozo naglašava da je raspadanje u arhitekturi i degradacija materije u stvari njegov najveći izazov, kojim želi naglasiti kako je sve prolazno. Izložbi je prisustvovala i Dunja Jevak, generalni konzul Hrvatske u BiH.

"Čini mi se da je grafička umjetnost za BiH idealna tehnika, jer u kontrastima i oštrim linijama sa puno poezije opisuje ljepote ove zemlje", kazala je ona.

Izložba će biti otvorena do 17. novembra i može se pogledati radnim danima i subotom od devet do 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije