Vizuelna umjetnost

Izloženi radovi trebinjskih umjetnika

Izloženi radovi trebinjskih umjetnika
Izloženi radovi trebinjskih umjetnika

Izložba "Dekodiranja/Savremena umjetnost Bosne i Hercegovine", na kojoj su predstavljeni radovi deset trebinjskih umjetnika, u srijedu naveče otvorena je u Galeriji Kulturnog centra grada na Trebišnjici.

Miljan Vuković, umjetnik i menadžer Kulturnog centra Trebinje, kao jedan od umjetnika čiji su radovi izloženi, istakao je da se bavi jednom vrstom enformela, umjetničkog jezika koji je nastao šezdesetih godina i koji je još aktuelan zahvaljujući sveukupnoj klimi savremenog društva.

"To je bježanje od stvarnosti kakva jeste, njeno negiranje, jedna vrsta potpune izolovanosti i predanosti samo vezi između mog djela i mene", dodao je on.

Ljiljana Zeković, direktor Narodnog muzeja Crne Gore, podsjetila je da su radovi ovih umjetnika izlagani ljetos na Cetinju, zajedno s radovima 36 savremenih umjetnika iz Sarajeva i Banjaluke, sa krajnje pozitivnim odjekom i kod umjetničke kritike, ali i crnogorske javnosti.

"Ova postavka je samo segment 'Dekodiranja', u okviru projekta kojim smo crnogorsku javnost upoznali s onim što se danas na polju umjetničkog stvaralaštva dešava na prostoru nekada jedinstvenog jugoslovenskog prostora, s akcentom na posebnosti nacionalnih i lokalnih specifičnosti koju čine osobenom u okvirima multikulturalnih izazova savremenih umjetničkih kretanja na globalnom planu, ali i onog što je još naš zajednički imenitelj - prostor, tradicija, zajedništvo, sadašnjost i budućnost", kazala je Zekovićeva.

Ana Ivanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore, istakla je da je izložba koncipirana kao ekspozicija revijalnog karaktera, kako bi se pospješila razmjena kulturnih dešavanja u regionu.

Igor Bošnjak, selektor izložbe za Trebinje, pojasnio je da su se trudili da javnosti približe upravo rad trebinjskih umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije