Vizuelna umjetnost

Jahorinske likovne "pahuljice" ukrasile "Sarajevsku zimu"

Jahorinske likovne "pahuljice" ukrasile "Sarajevsku zimu"
Jahorinske likovne "pahuljice" ukrasile "Sarajevsku zimu"

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić večeras je u Galeriji "Kolegijum artistikum" u Sarajevu svečano otvorio izložbu likovnih djela Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina", koja je organizovana u okviru Internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2015".

"Ljudi, poput osnivača ove jedinstvene kolonije - Laze Savića, koji se odvažio da u ovim teškim vremenima smogne snage da u prelijepom ambijentu Jahorine godinama okuplja likovne umjetnike iz cijelog svijeta, čija su djela impresivna, zaslužuju sve pohvale i značajniju podršku cijelog društva", rekao je Ivanić.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić ocijenio je da desetogodišnja saradnja ove likovne kolonije i internacionalnog festivala, na čijem je čelu, garantuje da će se obistiniti moto ovogodišnje "Sarajevske zime", a to je "Beskonačnost".

Okupljene je u ime grada Istočno Sarajevo pozdravio predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, koji je rekao da je Istočno Sarajevo, kao grad mladosti, ponosan na "ART simpozijum Jahorina", koji ovom dijelu Republike Srpske donosi i epitet grada umjetnosti i kulture.

Čestitke za ovu izložbu, u ime diplomatskog kora u BiH, uputio je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Kustos Galerije Sanela Nuhanović, predstavljajući izložene radove, navela je da je "ART simpozijum Jahorina" jedinstvena likovna manifestacija u domenima umjetničkog i kulturnog života kako Republike Srpske, tako i BiH, jer je ponudila i ostvarila istinski multikulturološki dijalog, spajanje različitosti, kao i slojevitost, kompleksnost i višedimenzionalnost stvaralačkog duha i stvaralačkog čina.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijum Jahorina" Lazo Savić najavio je da će ova izložba tokom godine biti prezentovana u većim gradovima Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, trebalo je mnogo rada, znanja i iskustva da se iz bogatog umjetničkog fundusa "ART simpozijum Jahorina" za ovu izložbu izabere više od 100 likovnih prvenstveno ulja na platnu velikog i malog formata, kao i akvarela, grafika, te skulptura izrađenih u drvetu, kamenu i terakoti.

Večeras je promovisan Katalog "ART simpozijum Jahorina 2003-2014", posvećen desetoj godini saradnje ove kolonije i "Sarajevske zime".

Osim popisa učesnika i fotografija njihovih djela, Katalog sadrži i ocjene likovnih kritičara koji su u proteklih 12 godina vrednovali rad ove jedinstvene internacionalne kulturne manifestacije, na čijem se čelu Umjetničkog savjeta nalazi akademik Milivoje Unković, jedan od glavnih selektora kolonije.

"Art simpozijum Jahorina", osnovan je 1. maja 2003. pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Izložba djela iz fundusa jahorinske kolonije, nastalih od 2003. do 2014. godine, biće otvorena za posjetioce do 19. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije