Vizuelna umjetnost

Jedrenjak stiže u punom sjaju

Jedrenjak stiže u punom sjaju
Jedrenjak stiže u punom sjaju

Sanjanin Kemal Butić decenijama gaji strasnu ljubav prema modelarstvu, a u svom životnom vijeku izradio je na stotine raznih modela.

Nažalost, veći dio radova je uništen u proteklom ratu. Butić je, inače, dugo vremena bio radiolog u ovdašnjem Domu zdravlja, a u penzionerskim danima potpuno se posvetio hobiju iz mladosti.

"Uvijek me privlačilo da u umanjenom formatu oživim poznate građevine, brodove, avione ili automobile. U najvećem broju slučajeva sam proizvodim i sklapam dijelove na osnovu modelarskih šema", priča nam Butić.

Dodaje kako trenutno izrađuje model čuvenog italijanskog jedrenjaka "Ivan Krstitelj", koji je u sastavu đenovljanske flote gospodario svjetskim morima u 16. vijeku. 

"Riječ je o borbenom brodu, koji je bio naoružan teškim topovima i prilagođen dugotrajnoj plovidbi. Većinu dijelova sam izradio, a vodio sam računa da ne ispustim ni najsitnije detalje kao što su, recimo, čamci za spasavanje, topovi ili burad sa zalihama", kaže Butić.

U svom nastojanju da model u što većoj mjeri približi njegovom stvarnom originalu, Butić je i spomenutu burad napunio vodom, rumom i drugim prehrambenim potrepštinama koje su upotrebljavali nekadašnji neustrašivi moreplovci.

Inače, dijelove za maketu jedrenjaka prikuplja kupovanjem specijaliziranog časopisa za modelarstvo, a kako ističe, da bi prikupio sve potrebne dijelove bilo je potrebno da kupi 102 izdanja pomenutog časopisa. Kako bi se svi dijelovi sastavili neophodna je nevjerovatna strpljivost jer je potrebno ugraditi i najsitnije detalje. Svi ovi sitni predmeti odgovaraju originalima u stvarnosti.

 Butić ističe kako je za završetak jedrenjaka potrebno još malo finalnih radova, nakon čega će zasjati u svom punom sjaju.

"Za ovaj hobi je potrebno puno rada, strpljenja i vremena. Mogu reći da me sve ove osobine krase, a u mladosti sam često imao i probleme sa suprugom koja mi je prigovarala da sam suviše posvećen svom hobiju. S godinama se već navikla", kaže uz smijeh ovaj sanski modelar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije