Vizuelna umjetnost

Kakanj konačno dobija muzej

Kakanj konačno dobija muzej
Kakanj konačno dobija muzej

Nakon decenija čekanja, Kakanj će dobiti svoj gradski muzej, pa će i čuveni Zgošćanski stećak, koji je pronađen u ovom kraju, dobiti svoj dom.

Izrada projekta muzeja počela je krajem 2013. godine, a ovih dana počela je i zvanična rekonstrukcija prostorija Javne ustanove za kulturu i obrazovanje, koje će biti prilagođene potrebama budućeg muzeja.

"U dvorištu objekta već se nalazi lapidarij sa stećcima koji je postavljen 2010. godine, a u blizini se nalaze i tri srednje škole, osnovna škola, Dom kulture, Gradska biblioteka i Gradska galerija likovne umjetnosti, tako da će muzej biti lociran na mjestu okupljanja i kretanja velikog broja građana, posebno mlađih naraštaja", kaže Nermin Mandra, načelnik općine Kakanj.

U gradskom muzeju će se čuvati i javnosti prezentirati arheološki artefakti, etnološko blago, eksponati iz historije razvoja kakanjske industrije...

"Veoma vrijedne artefakte iz perioda srednjovjekovne Bosne koji su pronađeni u Kaknju trenutno čuva Muzej grada Zenice, ali će svi biti vraćeni u Kakanj nakon što se u našem gradu formira muzej. U Zenici se nalaze artefakti pronađeni tokom arheoloških istraživanja iz 2010. godine. Radi se o prstenu od srebra, tri srebrne naušnice, četiri bronzane naušnice, četiri fragmenta kamene antike, fragmentima srednjovjekovne keramike, željeznim klinovima, te površinskoj keramici", kaže Mandra.

Projekat izgradnje gradskog muzeja finansira općina Kakanj, a očekuje se i pomoć Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije