Vizuelna umjetnost

Karikature filozofa izložene u NUB RS

Karikature filozofa izložene u NUB RS
Karikature filozofa izložene u NUB RS

BANJALUKA - Izložba karikatura sa 7. konkursa časopisa za satiru "Nosorog", pod nazivom "Najbolji filozofi 19. i 20. vijeka", otvorena je u ponedjeljak naveče u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci.

Na konkurs se prijavilo preko 108 autora iz preko 40 zemalja, a žiri iz Banjaluke, Srbije i Argentine izabrao je najbolje. Specijalna nagrada za kvalitet karikature pripala je Banjalučanki Dragani Pašić. Ona se predstavila s pet karikatura, a crta isključivo iz hobija.

Autori s pet kontinenata poslali su slike ljudskog lica, predstavljenog na satiričan i ironičan način. Umjetnici su specijalnom slikarsko-crtačkom vještinom predstavili crte lica i intelekt poznatih filozofa.

Ljudi iz grada na Vrbasu mogu pogledati kako su najbolji karikaturisti svijeta vidjeli djela Šopenhauera, Ničea, Marksa, Lukača, Bloha, Hajdegera, Gadamera i drugih.

"Ove godine je na naš konkurs stiglo mnogo radova, a na izložbi je prikazano 118. Najviše ih je iz Irana i Brazila. Tamo su, čini se, škole karikature najsnažnije, pored, naravno, Francuske. Karikaturisti su najviše crtali Ničea, Šopenhauera i Sartra", rekao je Miladin Berić, jedan od osnivača časopisa "Nosorog" i organizator izložbe.

Ističe da je karikatura kod nas veoma potcijenjena i da ne dobija pažnju koju zaslužuje, jer su ta djela "rezultat veoma teškog rada, koji zahtijeva pretvaranje očiglednog nesklada u sklad".

Ova izložba istovremeno je i znak solidarnosti za nedavno nastradale u francuskom satiričnom listu "Charlie Hebdo", poručili su iz časopisa "Nosorog". Časopis "Nosorog" je nastao prije 14 godina, a do sad je izdato 157 brojeva. Može se pohvaliti i sa organizovanih sedam međunarodnih konkursa karikature, te autorima iz 60 zemalja svijeta. Zainteresovani postavku mogu pogledati do kraja januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije