Vizuelna umjetnost

Kompanija "m:tel" podržala izložbu u Prijedoru

Kompanija "m:tel" podržala izložbu u Prijedoru
Kompanija "m:tel" podržala izložbu u Prijedoru

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare u Prijedoru, u organizaciji Društva urbanih umjetnika "Manifest" iz Prijedora, u ponedjeljak je otvorena izložba u okviru regionalnog projekta "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije", koju je podržala kompanija m:tel.

Projekat "Rudnici kulture" provode organizacije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a tiče se očuvanja rudarske i industrijske baštine kao kulturnog dobra. Ovim projektom, ali i izložbom, promoviše se ideja revitalizacije, odnosno pretvaranja napuštenih industrijskih postrojenja, rudarskih okana i kopova u centre kulture, mjesta za izložbe, koncerte, biblioteke, te turističke, sportske i zabavne aktivnosti.

Pored toga, konkretno u slučaju Prijedora, ali i drugih sličnih sredina, cilj je da se kod građana razvije i jača svijest o viševjekovnoj rudarsko-industrijkoj tradiciji, kao i svijest o značaju rudarske baštine kao kulturnog dobra.

Učesnici izložbe su umjetnici: Autopsia (Slovenija), Želimir Žilnik (Srbija), Metal Guru (Hrvatska), Damir Šolman (Hrvatska), "Laibach" (Slovenija), Vladimir Knežević (BiH), Mladen Miljanović (BiH) i Irena Lagator Pejović (Crna Gora). Izložba uključuje slike, skulpture, instalaciju i video-radove tri performansa.

"Rudnici kulture" projekat je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne saradnje, koji je inicirao "Labin Art Express XXI", Labin (Hrvatska), a sprovodi ga u saradnji sa sljedećim partnerima: "Manifest", Prijedor (BiH), JU "Turizam Banovići", Banovići (BiH), "Terra Nostra", Mojkovac (Crna Gora), Fondacija "Balkan kult intereg", Irig (Srbija), JU "Center za idrijsko dediščino", Idrija (Slovenija), te "Polygon", Zagreb (Hvatska).

Izložba će trajati do petka, 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije