Vizuelna umjetnost

Kontroverzna izložba pretvorena u muzej

Kontroverzna izložba pretvorena u muzej
Kontroverzna izložba pretvorena u muzej

BERLIN - Muzej kontroverznog njemačkog anatoma Gintera fon Hagensa, u kome su izložena ljudska tijela bez kože, kako bi se prikazala sva njihova kompleksnost, otvoren je u Berlinu.

Posjetioci muzeja imaju priliku da razgledaju leševe u koje su ubrizgani silikon i smola u takozvanom procesu plastifikacije.

Nazvan "dr Smrt", Fon Hagens je sa svojom izložbom "Razotkrivanje tijela" obišao svijet. Neobični spektakl, koji je prije tri godine gostovao i u Srbiji, privukao je blizu 40 miliona posjetilaca.

Na 1.200 kvadratnih metara izloženo je u raznim pozama 20 "odranih" tijela s jasno vidljivim mišićima, organima, venama i kostima.

Fon Hagensova supruga Andželina Vali, koja je, takođe, učestvovala u postavljanju izložbe, rekla je da se posjetiocima muzeja pruža prilika da steknu nova saznanja o svom tijelu.

"Nakon što su vidjeli izložbu, neki ljudi su izjavili da više nikada neće uzimati svoje tijelo zdravo za gotovo", kazala je ona.

Dodala je da je istraživanje, sprovedeno šest mjeseci nakon putujuće izložbe "Razotkrivanje tijela", pokazalo da je devet odsto posjetilaca odustalo od pušenja, 23 odsto je počelo da se bavi nekom fizičkom aktivnošću, a 30 odsto prihvatilo zdravije navike u ishrani.

Nisu, međutim, svi u Berlinu bili oduševljeni idejom da se jedan ovakav muzej otvori u gradu.

Fon Hagens je morao da nadvlada otpor lokalnih vlasti, koje su pokušale da zabrane njegovu izložbu, tvrdeći da krši zakon o sahranjivanju.

Ipak, za mnoge, izložena tijela nisu samo leševi, već prava umjetnička djela. Tako je 61-godišnji Detlef fon Vagner odlučio da svoje tijelo poslije smrti pokloni kako bi bilo podvrgnuto procesu plastifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije