Vizuelna umjetnost

Kreativni radovi su poklon sa dušom

Kreativni radovi su poklon sa dušom
Kreativni radovi su poklon sa dušom

Bliži se period darivanja i čestitanja, a kada kupujemo radove od kreativaca i samostalnih umjetnika, ne kupujemo samo stvar, gotov proizvod, kupujemo i dio duše, dio srca, dio nečijeg života.

Ja se bavim dekupažom, a to je tehnika koja se sastoji u isijecanju i aranžiranju djelova papira, salveta, razglednica ili isječaka iz novina te njihovom lijepljenju na željenu podlogu. Dekupaž se može raditi na drvetu, plastici, keramici, staklu, kartonu, odnosno na svakom čvrstom predmetu.

Jedna od najpoznatijih dekupaž tehnika jeste salvetna tehnika, koju i sama koristim. Za salvetnu tehniku potrebne su vam salvete, ljepilo za salvete, predmet koji želite dekupažirati, pljosnate četkice, makazice, skalpel, akrilne boje i lak kojim ćete zaštiti svoj rad.

Sam postupak salvetne tehnike nije komplikovan, ali kao i u svakom poslu, potrebno je strpljenje i dobra volja. Počinjete tako što na željenu podlogu nanesete akrilnu boju, sačekate da se osuši, a zatim pripremite željene motive sa salvete i kada je podloga suva, počinjete da lijepite. Od salvete koristite samo onaj dio na kojem se nalazi slika, odnosno štampani dio salvete.

Salvetu lijepite uz pomoć pljosnate četkice i ljepila zrakastim pokretima od sredine ka ivicama, na taj način ćete istisnuti sav vazduh i vaša salveta će biti pravilno nanesena. Ostavite vaš rad da se osuši, a nakon toga slijedi završna faza, odnosno lakiranje kako biste zaštitili rad. Pored salvetne tehnike, tu je i krakle tehnika, odnosno ispucana boja starinskog izgleda. U dekupaž sam se zaljubila u trudnoći. Kako sam prvih nekoliko mjeseci morala da mirujem, željela sam da radim nešto kreativno. Zahvaljujući jednoj gospođi, moja ljubav prema dekupažu sve je više rasla.

Moja mentorka naučila me osnovama dekupaža i uvijek je bila tu za mene, a i danas je. Svaki put kada pomislim da nešto neće uspjeti ili da sam napravila nekakvu grešku, ona mi sve objasni i uvijek me podrži. Pored dekupaža, moja nova ljubav je crtanje i oslikavanje na staklu i keramici.

Posljednjih nekoliko mjeseci radim šolje sa imenima, čestitkama i posvetama, u zavisnosti od narudžbe. Sada su traženi novogodišnji i božićni motivi, svijećnjaci, ukrasne tegle sa novogodišnjim čestitkama, šolje sa slikama Djeda Mraza, pahulja i svega onog što oslikava zimsku čaroliju.

Nikolina Jovičić, majstor u dekupaž tehnici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije