Vizuelna umjetnost

Kritički osvrti na stvarnost mladih bh. umjetnika

Kritički osvrti na stvarnost mladih bh. umjetnika
Kritički osvrti na stvarnost mladih bh. umjetnika

SARAJEVO - Izložba djela finalista nagrade "Zvono" za 2014. godinu - dobitnice tog priznanja Selme Selman, te Mile Panić, Irme Markulin i Bojana Stojčića, biće otvorena u galeriji "Duplex/100m2" u organizaciji Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu.

Radovi mladih bh. umjetnika moći će da se pogledaju u periodu od 9. do 18. aprila. Finalisti su izabrani na osnovu kriterijuma izvrsnosti koncepta i kvaliteta realizacije prijavljenih radova, kvaliteta prijave i priložene dokumentacije, kao i prema opštem umjetničkom utisku.

Selma Selman:

Dobitnica nagrade "Zvono" za 2014. godinu Selma Selman kroz video-radove i performanse problematizuje marginalnu poziciju sebe kao subjekta i etničke grupe kojoj pripada. Na konkurs je prijavila rad "16.000 dijelova". Ona posmatrača suočava sa svim stereotipima, ali i neugodnim realnostima svog života i identiteta. Njeni radovi sondiraju ne samo njen identitet, nego i odnos čitavog društva prema samom sebi.

"Svako priznanje vrijedi. Veoma sam sretna i ponosna, te mislim da će svako dobiti šansu kada će njegov rad vrijediti, a možda je ovo moje vrijeme", navela je Selmanova povodom nagrade "Zvono".

Mila Panić:

Mila Panić se među finalistima nagrade "Zvono" našla zahvaljujući radu "We have a wonderful life", koji ispituje odnos migracije, nostalgije i kulturne izmještenosti kroz aproprijaciju porodičnih video-snimaka, foto-albuma i objekata.

"Ta nagrada predstavlja ono najsvježije u BiH, što se savremene umjetnosti tiče. Drago mi je da se ta izložba realizovala. Iako se 'Zvono' dodjeljivalo svake godine, sada će biti dodjeljivano svake dvije. Taj rezidencijalni boravak u Njujorku koji pobjednik dobija je jako bitan i perspektivan za svakog mladog umjetnika", istakla je Panićeva.

Bojan Stojčić:

Mladi umjetnik Bojan Stojčić za nagradu "Zvono", koji je prijavio rad "Pismene vježbe, različiti zapisi u prostoru, različite lokacije 2013-2014", kreira seriju privremenih intervencija u urbanim prostorima. Njegovi in situ radovi kritički su komentari društvenih procesa, koji se istovremeno referišu na jezik lingvističkog konceptualizma. Stojčić u svojim radovima integriše i auru lokacije. Činom dokumentacije svojih tekstualnih intervencija, on akcentuje suštinu djelovanja, a problematizuje njegovu formu.

Irma Markulin:

Finalistkinja Irma Markulin prijavila je rad "Tragovi iz domovine", umjetnica je koja analizira i sublimira odrastanje, emocije i memoriju iz djetinjstva kroz i pomoću medijski čisto i dosljedno produciranih fotografija, slika, instalacija i objekata. Formalnu dosljednost radova oblikuje dio njenog trenutnog života u Berlinu, dok njihov sadržaj upućuje na njene korijene i ono što retroaktivno analizira. Dobitnica je "Goldrausch art IT granta 2014." za profesionalni umjetnički trening u Berlinu, uz podršku Senata za integraciju, žene i rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije