Vizuelna umjetnost

Mađar predložio najbolji mural

Mađar predložio najbolji mural
Mađar predložio najbolji mural

PRIJEDOR - Mađarski umjetnik Atila Samoži s radom "Transformacija" pobjednik je drugog međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade "Paola de Maninkor" za najbolji mural u Prijedoru, saopšteno je danas iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/.

Na konkurs je stiglo 105 prijedloga autora iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Slovačke, Poljske, Njemačke i Španije, izložba svih prijedloga biće otvorena 8. avgusta u Muzeju Kozare, a žiri su činili Zoran Radonjić, slikar i filmski umjetnik, Boris Eremić, slikar, te Odbor Udruženja "Projekt Prijedor" iz Italije. 

Nagradu "Paola de Maninkor", nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja fasade pobjedničkim radom, planirano za posljednju sedmicu avgusta.  

"ULUP će nastojati da u datom periodu iznađe sredstva potrebna za finalizaciju projekta, ali je ona u ovom trenutku ipak neizvjesna", navodi se u saopštenju ULUP-a.

Atila Samoži je renomirani muralista i strit-art umjetnik nastanjen u Berlinu, član svjetski poznate strit-art grupe "Vird", kao umjetnik poznatiji pod imenom Vidam. Studirao je grafički dizajn u Berlinu, po završetku studija osnovao je grafički studio, a bavi se i di-džejingom i muzičkom produkcijom. Radio je murale u Berlinu, NJujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim gradovima. 

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural "Paola de Maninkor" u konkurenciji 59 prijedloga pobijedio je "Šeširdžija" akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je prošle godine na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije