Vizuelna umjetnost

Marija Marić: Volim muziku poteklu iz Afrike

Marija Marić: Volim muziku poteklu iz Afrike
Marija Marić: Volim muziku poteklu iz Afrike

Kao slikar i grafičar, inspiraciju crpim iz svakodnevnog života, prirode i raznih polja u umjetnosti od plesa, muzike, pozorišta, filma, književnosti.

Moja znatiželjnost drži me u čvrstoj vezi između slikarstva i mnogih drugih prirodnih nauka, astronomije, geologije, biologije te psihologije. Upravo to su i teme koje najviše čitam i istražujem, što bih preporučila i čitaocima, ako imaju slična interesovanja "Kroz vasionu i vekove" Milutina Milankovića i "Čovjek i njegovi simboli" K.G. Junga.

Često čitajući izvlačim i zapisujem životne citate i pouke, a one knjige koje su ih pune i koje svi treba da pročitaju su "Znakovi pored puta" Ivo Andrić i "Mihajl" B. Brđanin. Kažu da "mi ne nalazimo knjigu nego knjiga nalazi nas", pa one koje su mene našle i pojavile se u pravom trenutku mog života su "Intuicija" Ošo, te "11. minuta" od Koelja.

Zaljubljenik sam u daleka putovanja, strane zemlje, svemir, more, okeane, ostrva i prirodu uopšte, stare civilizacije, njihovu kulturu i običaje, ponajviše Afriku, zato volim muziku koja je potekla od afričkih plemena, gospel, bluz, džez, soul, rege fužn i razvila se u današnju hip-hop kulturu afro-američkih crnaca. Moji omiljeni izvođači su: "Run DMC",  "Fugees", "2 pac",  "Dmx", "Mary J. Blige". Ono što u posljednje vrijeme slušam i što prija mom trenutnom raspoloženju je elektronski zvuk: "Keisza", "Calvin Haris", "Rudimental". Koncert koji me je najviše oduševio u gradu na Vrbasu je koncert britanskog elektronskog benda "Kosheen", te banjalučkog benda "Afrodizijak", čije albume ujedno i preporučujem za slušanje.

Što se tiče kinematografije volim drame, tilere, pustolovne i istorijske žanrove. Filomovi koji su na mene ostavili veliki utisak su "Kuća čudnih  duša" sa Meril Strip, te ironični danski film "U Kini jedu pse".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije