Vizuelna umjetnost

Marina Abramović najmoćnija umjetnica na svijetu

Marina Abramović najmoćnija umjetnica na svijetu
Marina Abramović najmoćnija umjetnica na svijetu

Čuvena umjetnica Marina Abramović najbolje je rangirana umjetnica na upravo objavljenoj listi najuticajnijih ličnosti u svijetu umjetnosti, koju krajem godine tradicionalno objavljuje prestižni umjetnički časopis "Art Review".

Marina Abramović našla se na petom mjestu liste "100 najmoćnijih", a "Art Review" ju je opisao kao performans - umjetnicu koja je postala prava zvijezda, predmet poštovanja ali i inspiracija drugima, a uz sve to sprovela je i uspješnu kampanju prikupljanja novca za "Marina Abramović Institut", smješten u Njujorku, prenosi B92.

Ona je ove godine pažnju medija i umjetničke javnosti držala performansom "512 sati" izvedenom u Londonu, a nedavno je najavila i novi performans, ovoga puta u Sidneju.

Iznad nje na "Art Review" listi rangirani su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija. Tako je na samom vrhu liste Nikolas Serota, direktor Tejt - univerzuma, sa sjedištem u Londonu, odakle upravlja brojnim Tejt galerijama i institucijama širom svijeta, povlačeći poteze i donoseći odluke koje definišu savremenu umjetničku scenu.

Među deset najuticajnijih ličnosti iz svijeta umjetnosti, osim Marine Abramović, samo je još dvoje umjetnika: proslavljeni "kralj kiča" Džef Kuns i čuvena fotografkinja Sindi Šerman.

Časopis "Art Review" jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetničkih časopisa, osnovan 1949. godine. Godišnje se objavljuje devet izdanja časopisa, uključujući i dva specijala posvećena trenutno najmoćnijim ličnostima (Power 100) kao i budućim nadama (Future Greats).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije