Vizuelna umjetnost

Marina Abramović osniva institut u Njujorku

Marina Abramović osniva institut u Njujorku
Marina Abramović osniva institut u Njujorku

Umjetnica Marina Abramović planira da izgradi 15 miliona dolara vrijedan centar u Njujorku posvećen istraživanju i produciranju umjetničkih djela - performansa koji traju od šest sati do nekoliko dana.

Umjetnica je juče u Metropoliten muzeju otkrila dizajn za Institut Marine Abramović za očuvanje perdormansa.

U telefonskom intervjuu AP-u, Abramovićeva je rekla da će arhitektonska firma OMA pretvoriti bivši teniski centar u Hadsonu, Njujork - koji se nalazi oko dva sata vožnje od Njujorka - u prostor od 2.137 kvadratnih metara sa rampama i specijalnim osvjetljenjem i namještajem, uključujući i stolice sa točkovima za posjetioce koji zaspe tokom dugih izvođenja.

Očekuje se da će izgradnja centra početi krajem iduće godine, a otvaranje se očekuje krajem 2014.

Ova 65-godišnja umjetnica rekla je da će institut djelom biti umjetnički centar, djelom škola za umjetnost performansa - od videa i opere preko filma, muzike, pozorišta i plesa u okruženju koje briše granice između umjetnika i posmatrača.

Zbog maratonske prirode rada, umorni i pospani posjetioci moćiće da drijemnu na specijalnim stolicama koje će osoblje odgurati u oblast za spavanje i vratiti ih kada se probude, tako da će sami posjetioci sve vrijeme biti dio djela koje se izvodi.

Abramovićeva je poznata po tome da pomjera granice svoje mentalne i fizičke izdržljivosti proširujući tako najdublja osjećanja i strahove - kako svoja tako i gledalaca, navodi američka agencija.

Jedan od njenih najdužih komada organizovan je tokom retrospektive njene karijere u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti 2010. godine kada je satima sjedjela u tišini u muzeju, uspostavljajući kontakt očima sa posjetiocima koji bi sjedjeli preko puta nje.

Abramovićeva takođe želi da iskoristi centar kako bi učenike podučavala takozvanom Abramović metodu koji podrazumijeva da posmatrač postane umjetnik i obrnuto.

"Za mlade umjetnike imamo kurseve koji će biti održavani u prirodi, bez hrane, u potpunoj izolaciji, gdje se određeno vrijeme neće pričati, jer je priprema uma za performans izuzetno važna", rekla je ona.

Abramovićeva je rekla da će centar raditi ne samo sa mladim i poznatim umjetnicama već i sa onima "koji nikada nisu radili dugotrajno djelo kako bi vidjeli šta se dešava kada to učine".

Za posjetioce, u pripremi su druga iskustva. Oni mogu da levitiraju u Sali za levitiranje na krevetima koji koriste magnetska polja osjetljiva na težinu. U Kristalnoj sali mogu da absorbuju mineralnu energiju kako bi se fokusirali na sopstvenu mentalnu i fizičku energiju.

Abramovićeva, koja živi na Menhentnu i koja ima kuću u blizini Hadsona, zgradu je za svoj institut kupila prije četiri godine.

Ona kaže da je izabrala Hadson zbog njegovog istorijskog značaja kao mjesta rođenja umjetničkog stila - škole rijeke Hadson, ali i zbog blizine drugih kulturnih mjesta poput Centra za izvođačke umjetnosti u Bard koledžu i Dia Bikona.

"Kada ste daleko od Njujorka, spremni ste da iskusite dugotrajni rad", kaže ona.

U budućnosti, Abramovićeva planira da izgradi i mali hotel za posjetioce i dom za 25 umjetnika koji će svake godine dobijati stipendiju kako bi proizveli sopstveni performans komad.

Serz Le Bornje, pariski galerista i kustos, biće direktor instituta.

"Neću voditi centar. Stvaraću koncept i održavati neke kurseve. Ali ono što ja zapravo želim je da stvorim zaostavštinu koja će funkcionisati i bez mene", kaže Abramovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije