Vizuelna umjetnost

Mikrosvijet Jasenka Đorđevića na grafitnoj olovci

Mikrosvijet Jasenka Đorđevića na grafitnoj olovci
Mikrosvijet Jasenka Đorđevića na grafitnoj olovci

Svijet svakog umjetnika je poseban na svoj način. Ipak, svijet Jasenka Đorđevića je zaista nevjerovatan.

Njegovi minijaturni ljudi, građevine i drugi predmeti žive svoj život, koje im je podario njihov tvorac u mikrosvijetu u grafitnoj olovci.

DOBIO GRAN PRI NA BIJENALU: Đorđević je jedan od rijetkih Evropljana koji se bave ovom specifičnom vrstom umjetnosti, koji svoj mikrosvijet prenosi na grafitnu olovku.

Ovaj tridesetogodišnji umjetnik iz Tuzle svoje radove prijavljivao je i za Guinnessovu knjigu rekorda, ali nije mogao platiti troškove dolaska i boravka komisije tako da se nije upisao u svjetski poznatu knjigu.

"Napravio sam papirni brod promjera 1,5x2,5 milimetra", priča Đorđević.

Da bi ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, pojašnjava, neophodno je da rad pregleda tročlana komisija i utvrdi da li je postavio rekord.

"Nisam imao novac za plaćanje njihovog dolaska i boravka pa sam odustao od tog nauma", priznaje Đorđević, koji je na prošlogodišnjem 7. bijenalu minijature u Tuzli dvostruko nagrađen priznanjem za najbolju skulpturu i gran prijem.

PRIPREMA IZLOŽBU: Ova prestižna nagrada ga je, između ostalog, obavezala da u 2014. godini pripremi izložbu koja će biti organizovana u režiji tuzlanskog BKC-a.

"Pripreme za izložbu su pri kraju. Završio sam oko 30 novih radova", kaže Đorđević, čija će prva samostalna izložba biti organizovana početkom oktobra.

Uistinu nije lako baviti se ovom vrstom umjetnosti, ali tuzlanski umjetnik nije odustajao iako mu se nebrojeno puta dogodilo da satima radi na nekom od motiva, a da potom grafit pukne i sve ode u nepovrat.

ODUVIJEK GA PRIVLAČIO MIKROSVIJET: Đorđević, kojeg je oduvijek privlačio mikrosvijet, ponosan je zbog činjenice što je među rijetkim ovakvim umjetnicima u Evropi.

"Imam saznanja kako se ovakvom vrstom umjetnosti u Evropi bavi jedan Mađar, dok je daleko najcjenjeniji Amerikanac Dalton Geti", priča Đorđević.

Ističe da svoje skulpture izrađuje bez ikakvih pomagala ili lupe.

"I sve dok me vid bude služio izrađivat ću nove motive. Meni je izrada skulptura hobi i uživam u tome", kaže Đorđević.

Svjestan je činjenice da od ovakve vrste umjetnosti u BiH ne može živjeti, ali to ga nije obeshrabrilo i on je od prošlog oktobra do danas "naoštrio" olovku i izradio nekoliko novih skulptura, kojima će se predstaviti na prvoj samostalnoj izložbi.

PUNO ULAŽE, MALO DOBIJE: Đorđević priznaje da je uspio prodati nekoliko radova, ali da su novačani iznosi mali u poređenju s uloženim trudom.

"Kontaktirali su me i kupci iz inostranstva te sam uspio prodati jedan svoj rad za 200 dolara. To je moj najbolji pazar", kaže Đorđević.

Svoje prve radove izradio je još u školskim klupama. Ističe da je na papiru izradio knjižicu od samo nekoliko milimetara.

"Nastavnica nije vjerovala da iz te knjižice mogu išta pročitati i dopustila mi je da je na kontrolnim ispitima držim kod sebe. Jednostavno nije vjerovala da mogu išta prepisati. Međutim, na kraju sam uspio i već tada nagovijestio svoj talenat", priča umjetnik.

Đorđević svoje radove izlaže i na web stranici www.toldart.com ili Facebook grupi www.facebook.com/TOLDart.

NIJE VJEROVAO DA JE NAGRAĐEN: Na prošlogodišnje 7. bijenale minijature u Tuzli prijavio se posljednji dan raspisanog konkursa.

Kada su ga uoči proglašenja nazvali na mobitel i rekli mu da je jedan od nagrađenih, pomislio je da se neko šali s njim. Provjerio je broj telefona s kojeg je imao poziv i uvjerio se da je broj BKC-a Tuzla.

"Sutradan sam dobio nagradu, ali još nisam mogao vjerovati da su moji radovi proglašeni za najbolje. Samo dvije godine (Bijenale se održava svake druge godine) ranije na istoj manifestaciji nisam prošao selekcionu komisiju. No, bio sam istrajan i na kraju se moj marljiv rad isplatio", kaže Đorđević.

Poslije izložbe u Tuzli ima u planu da organizuje izložbu u inostranstvu.

"Ali, sve je to u domenu moje interne fantazije", priča Đorđević.

SVESTRAN I HUMANISTA: Pored predanosti minijaturi, Đorđević je i predsjednik Aikido kluba Tuzla, a ujedno je i certificirani instruktor.

Tuzlanski klub član je Aikido saveza FBiH, koji je član Internacionalne aikido federacije sa sjedištem u Tokiju.

Đorđević je u Tuzli poznat i kao veliki humanista, jer je od 2001. godine do danas oko 40 puta darovao krv ili poklonio blizu 16 litara dragocjene tečnosti.

"Kako bih izbjegao nastavu u srednjoj školi otišao sam i darovao krv. Uvidio sam da to nije nikakav problem i od tada do danas sam svaka tri mjeseca na UKC Tuzla, gdje darujem krv", kaže Đorđević.

Ističe da ne vidi razlog zbog čega ljudi izbjegavaju i ne žele dati krv, koja nema cijenu i koja može zatrebati njima ili njihovim najmilijim.

"Neki su me, da li u šali ili zbilji, pitali da li se dobija novac za darovanu krv. Kažem im da nije sve u novcu, a takva pitanja su ujedno i odgovor zbog čega se izgubila humanost, zbog čega smo brutalni prema životinjama ili zbog čega okrećemo jedni od drugih glavu", zaključuje Đorđević.

Olovke koje koristi za skulpture  

Olovke za izradu svojih skulptura Jasenko Đorđević najčešće kupuje u knjižarama.

Koristi stabile trio (HB) olovke, jer, kako pojašnjava, one imaju malo veći format grafita.

"Također, koristim i klasične zidarske olovke zbog veće površine grafita. Pored kupovine olovaka, a asortiman je zaista skroman, mnoge olovke dobijem od prijatelja ili čak nađem na ulici pa od njih nešto napravim", kaže tuzlanski umjetnik.

Stalna postavka u "The Cumberland Pencil Museum"

Neke od radova Jasenko Đorđević je radio za svjetski poznatu fabriku olovaka "Derwnt", koja je ujedno i najstarija fabrika olovaka u Engleskoj s tradicijom preko 180 godina.

"Sa mojih desetak radova, koji su rađeni na njihovim olovkama, oni su učestvovali početkom 2013. godine na manifestaciji 'Creativeworld' u Frankfurtu", kaže Jasenko Đorđević.

Nakon završetka te manifestacije njegovi radovi su postavljeni u čuvenom britanskom muzeju "The Cumberland Pencil Museum" (http://www.pencilmuseum.co.uk/) i uvršteni u stalnu postavku muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije