Vizuelna umjetnost

Milion dolara za prvu izlivenu Afroditu

Milion dolara za prvu izlivenu Afroditu
Milion dolara za prvu izlivenu Afroditu

LONDON - Skulptura čuvenog francuskog majstora Ogista Rodena, koja je prvi put izlivena u bronzi tek prošle godine, prodata je na aukciji u Londonu za nešto više od milion dolara, u organizaciji aukcijske kuće "Christies".

Skulpturu "Afrodita", čiji kalup je smatran izgubljenim, Roden je stvorio 1913. za istoimeni komad koji je izvođen u Parizu. Skulptura je napravljena od gipsa, kako bi mogla da bude postavljena na sceni.

"Osmišljena 1913. za komad, ova skulptura nikada nije izlivena, jer su kalupi za gornji dio ruku tek nedavno pronađeni", rekao je Pjer Marten-Vivije iz kuće "Christies".

Tek 2014. godine, tokom istraživanja Rodenovih donacija Francuskoj, umjetnikov muzej je pronašao kompletan kalup zahvaljujući kome je figura izlivena u bronzi.

Skulptura visoka 2,15 metara pokazuje nagu boginju ljubavi sa rukama elegantno podignutim iznad glave i u utorak uveče je na aukciji u Londonu prodata za 1,02 miliona dolara. Ta skulptura je veća verzija starije predstave Afrodite koja se nalazi na Rodenovim "Vratima pakla".

Skulptura je prodata tokom aukcije impresionističke i moderne umjetnosti na kojoj su se našla i djela Pabla Pikasa, Renea Magrita, Pola Sezana, Marka Šagala, Vinsenta van Goga i Kloda Monea. Ponuđači iz 32 zemlje, sa pet kontinenata, nadmetali su se u sali, ali i telefonski i putem interneta, za 53 umjetnička djela koja su prodata za nešto više od 100 miliona evra.

Džej Vince, međunarodni direktor i šef Odjeljenja impresionista i moderne umjetnosti aukcijske kuće "Christies" iz Londona, istakao je da je veče bilo idealno za umjetnike i trgovce koje vole radove ovih velikih majstora, nastale krajem 19. i početkom 20. vijeka.

"Ova aukcija privukla je veliko učešće ponuđača širom svijeta, što dodatno dokazuje veliku svjetsku potražnju za ovu kategoriju umjetnosti", ističe Vince.

Akcionari su se mogli nadmetati za 53 djela, od "Rađanja impresionizma", nastalog 1872. godine od ruke umjetnika Alfreda Sislija, do portreta Pabla Pikasa nastalog 1969. godine. Slikana 14. decembra 1969. godine, "Tete" Pabla Pikasa prodata je za 6.235.151 evro. Mladalački muški portret - alter ego pokojnog umjetnika bio je uključen u posljednju veliku izložbu koju je Pikaso imao za života, a održana je u periodu maj - oktobar 1970. u "Palais des Papes" u Avinjonu. Rekord aukcije dostigao je Klod Mone i njegovo djelo "Iris mauves", nastalo između 1914. i 1917, a dostiglo je cijenu od 15.179.135 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije