Vizuelna umjetnost

Mirna Sišul, akademska slikarka, inspirisana muzikom i babom koja pametuje

Mirna Sišul, akademska slikarka, inspirisana muzikom i babom koja pametuje
Mirna Sišul, akademska slikarka, inspirisana muzikom i babom koja pametuje

Mirna Sišul je akademska slikarka sa stalnom adresom u Rijeci, u Hrvatskoj.

Već deceniju i po se bavi umjetnošću, a "zanat" je ispekla kao jedan od prvih polaznika Škole za primijenjenu umjetnost u rodnom gradu. Svojim djelima, koja se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama širom svijeta, spaja različite umjetničke forme - slikarstvo, muziku, dizajn interijera i ilustraciju.

"Radim slušajući i osjećajući glazbu. To je moj pokretač, bez toga ne mogu i to uvelike obilježuje moje slike, moj rad", pojašnjava Sišulova, autorka desetina samostalnih izložbi i dobitnica više nagrada za slikarstvo, koja u ova, za umjetnost nerijetko preteška vremena, nastoji isključivo živjeti od svog rada, koji je ispunjava i donosi zadovoljstvo.

NN: Bavite se slikarstvom, dizajnom interijera i ilustracijom. Koliko se te oblasti i inače oslanjaju jedna na drugu, odnosno zašto su Vam baš one preokupacija?

SIŠUL: Umjetnost je moja ljubav i moj posao. U umjetnosti sam svaki dan. Dok stvaram, jednostavno uživam i volim to što radim! Da se ne bavim umjetnošću, to ne bih bila ja! I slikarstvo, ilustracija kao i dizajn interijera usko su povezani. Za slikarstvo živim, no projekti uređenja interijera meni predstavljaju dodatan izazov. Naime, tu je potrebno zadovoljiti više kriterija odjednom pa samim time i izazov je veći. Tu treba da budem zadovoljna ja, ali još više klijent koji je povjerio svoju intimu stanovanja meni.

NN: Ipak, koja od njih je Vaša najveća ljubav?

SIŠUL: Usprkos svemu, slikarstvo je moja prva i najveća ljubav! Sve ostalo opet se kreće oko slikarstva, što i tvori prepoznatljiva rješenja, kako u interijerima, tako i u ilustraciji.

NN: Ko ili šta Vas inspiriše, s obzirom na to da stvarate atipične i prepoznatljive radove?

SIŠUL: Moja inspiracija najčešće se može pratiti kroz cikluse mojih radova. U posljednjih 15 godina, od kada se aktivno bavim slikarstvom, napravila sam više ciklusa. Najviše traga ostavili su radovi iz ciklusa "Oblaci", "Ljetovanje", "Brojevi" i konačno "Glazba je...". Sami nazivi ciklusa puno govore o mojoj inspiraciji. Ono što možete vidjeti na mojim slikama često su riječi pjesama meni dragih skladbi koje slušam dok stvaram.

NN: Kako se muzika srodila sa Vašim djelima?

SIŠUL: Radim slušajući i osjećajući glazbu. To je moj pokretač, bez toga ne mogu i to uvelike obilježuje moje slike, moj rad. Često radovi sadrže tekst ili stihove pjesama koje u tom trenutku proživljavam, s kojima se surećem ili koje živim. Cijeli ciklus zadnjih godina nazvala sam "Glazba je…" jer uvelike obilježuje moju inspiraciju i sama djela!

NN: "Čuješ li muziku u mojoj glavi", "Daj mi neba", "Slušaj babu", "Ti i ja kao goluba dva" - samo su neki od natpisa na Vašim slikama. Šta takvom kombinacijom slike i teksta poručujete?

SIŠUL: Upravo inspiracija koju nalazim često dolazi iz pjesama koje slušam dok stvaram, pa i riječi na slikama dolaze baš iz tih pjesama. Gotovo uvijek stvaram slušajući glazbu, poput Darka Rundeka, "Letu štuke", Četa Bejkera pa najznačajnije stihove pretočim na platno. Mudre izreke koristim uz "babu" koja mudruje i pametuje, a to su najčešće naše stare poslovice svima poznate! Baš volim tu kombinaciju slike i riječi, mogu reći da su to sliko-priče.

NN: Novi radovi Mirne Sišul, kao i dosadašnji, izviru iz njezina poetičnog slikarskog svijeta u kojem se ona kreće radoznalošću djeteta, ali i znalačkom lakoćom likovnog profesionalca. Tu je stalno prisutna prštava maštovitost - dio je predgovora kataloga jedne od vaših samostalnih izložbi. Pristupate li stvaralaštvu više kao dijete ili puki profesionalac?

SIŠUL: U osnovi, volim dječji crtež. To se provlači kroz sve moje radove. Nikada ne razmišljam o tome gdje će završiti moja slika ili hoće li se to nekome svidjeti! Slikam svaki dan, bez iznimke i dok stvaram jednostavno uživam i volim to što radim! Vjerujem da i to donekle daje odgovor na pitanje.

NN: Laički posmatrano, Vaši likovni radovi su baš poput dječjih crteža za odrasle. Može li tako stvarati neko ko, makar u duši, nije dijete?

SIŠUL: Vjerujem da u duši moramo ostati dijete, moramo ostati neiskvareni i u potpunosti pozitivni da bismo iskreno radili, ma kojim god se poslom bavili. Godine zaista nisu važne, važno je ono nešto što izlazi iz nas, važno je ono što živimo, a posljedično se to iskazuje i u našem ponašanju i u našim djelima!

NN: Vaš talenat je baš razigran - nedavno je i knjiga "Slikopis" s Vašim potpisom ugledala svjetlost dana. Koju ocjenu sebi dajete za pisanu riječ?

SIŠUL: Slikopis podnaslova "Ritam ljubavi - mojih prvih 15 stopa" daje presjek mojeg umjetničkog stvaralaštva od 1999. godine do danas. Na 92 stranice daje prikaz više od 100 fotografija mojih djela, najznačajnija uređenja interijera i neke crtice iz života. Moje osnovno sredstvo izražavanja su kist i boja, a pisanu riječ prepustila sam likovnim kritičarima koji su rekli nekoliko crtica o mojem radu!

NN: Živite li isključivo od svog rada, tačnije, da li je to uopšte polazi za rukom umjetnicima u ovo, po kreativce, i ne pretjerano naklono vrijeme?

SIŠUL: Trudim se biti prisutna kroz razne kanale. To su galerije gdje se publika upoznaje kroz izložbe. Zatim tu je virtualni svijet, te moj atelier-open studio u Rijeci i mobilni ateljei koje s vremena na vrijeme odradim po drugim gradovima. Iako se umjetničkim stvaralaštvom aktivno bavim 15 godina, tek zadnje dvije godine živim od toga. Tako su i slike krenule "da putuju" tek nedavno - osim Hrvatske, gdje je najveća koncentracija, otišle su u BiH, Sloveniju, Srbiju, Italiju, nedavno u Ameriku, Australiju, Kinu...

NN: Imate li vremena za velike poslovne planove ili projekti nastaju stihijski? Ako imate, šta planirate u skoroj budućnosti?

SIŠUL: Nastaviti ću putem kojim sam krenula - rad, rad i samo rad, konstantno izlaganje i predstavljanje širom regije, poslije i svijeta. Naravno, prisustvo u virtalnom svijetu interneta i na socijalnim mrežama je od iznimne važnosti i taj segment prezentacije ću širiti i dalje.

Dom kao umjetničko djelo

NN: Potkrovlje Vašeg riječkog doma našlo se više puta u medijima kao primjer jedinstvenog mjesta, uređenog sa stilom. Da li je, samim tim, on Vaš životni prostor ili Vaše umjetničko djelo? Ili, oboje?

SIŠUL: Moj dom je svakako moj životni prostor, jer osim ateljea gdje radim i stvaram, tu provodim najviše vremena sa svojim najbližima, s mojom obitelji. Kada smo u stanu, onda boravimo uglavnom u dnevnom boravku. Djeca, s druge strane, vole biti u svojoj sobi, ali redovno slažu razne kućice, brodove i slično od stolica i krpa po hodniku, blagavaoni. Cijeli prostor živimo stalno, tako da je naš životni prostor i "živo" umjetničko djelo, jer doživljava konstantne promjene, barem što se tiče sitnih detalja.

Modni dizajn

NN: Postoji li, možda, neki medij, oblast ili pravac u kojem niste, a golica Vam maštu da se i u njemu okusate?

SIŠUL: Radim u slobodno vrijeme na dizajnu nakita, torbi i modnom dizajnu. Do sada je to najčešće bilo samo sa mene, a u planu za 2015. godinu imam i šire predstavljanje dijela navedenih kolekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije