Vizuelna umjetnost

Mladen Miljanović: Stvaram bez očekivanja

Mladen Miljanović: Stvaram bez očekivanja
Mladen Miljanović: Stvaram bez očekivanja

Postavka "Vrt uživanja", kojom se BiH tokom proteklih šest mjeseci predstavljala na najvećoj smotri savremene umjetnosti Venecijanskom bijenalu, biće 26. decembra otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS).

Najavio je to Mladen Miljanović, autor izložbe koja je privukla poglede cijelog svijeta, a on je u razgovoru za "Nezavisne" otkrio da će u MSU RS biti ne samo postavljena cjelokupna postavka Paviljona BiH iz Venecije, već će publika vidjeti dokumentaciju koja je bilježila proces razvoja ideje i organizacije ovogodišnjeg nastupa.

Kako se o Miljanovićevoj izložbi, koja je imala izuzetno pozitivne odjeke na Bijenalu, mnogo pričalo - i on je trenutno prepun utisaka.

S obzirom na to da je BiH država koja je imala desetogodišnju pauzu neučešća na Venecijanskom bijenalu, Miljanović je kazao da je upravo iz tog razloga i njegov osjećaj zadovoljstva veći jer smo konačno prekinuli niz nepojavljivanja.

"Jednako tako meni kao umjetniku ovo predstavljanje je poslužilo kao presjek dosadašnjeg rada i podvlačenja crte pod ono što je dosad napravljeno", kazao je Miljanović.

Prema njegovim riječima, s druge strane Bijenale i radovi drugih umjetnika su mu bili komparativni oslonac da bi jasnije pozicionirao svoje ideje u odnosu na širi umjetnički kontekst.

Pozicionirao svoje ideje u odnosu na širi umjetnički kontekst

Na sreću, Paviljon BiH dobio je samo pozitivne kritike kako iz umjetničkih krugova, tako i od medija i posjetilaca, a autor "Vrta uživanja" navodi da je za umjetnikov rad najgora ravnodušnost.

"Reakcije su uvijek neminovne i korisne bilo da su dobre ili loše. Najveći poraz koji može da vam se desi kao umjetniku jeste ravnodušnost. Reakcije nikad ne očekujem. Jedino što očekujem jeste da nastavim da dalje stvaram i razvijam ideje, jer kada bih se opteretio očekivanjem reakcija - nikad ništa ne bih stvorio osim očekivanja", priznao je Miljanović.

Autor izložbe "Vrt uživanja" posljednje četiri godine nije izlagao u BiH, a spomenutu postavku prva će vidjeti banjalučka publika.

Jedan od ključnih Miljanovićevih radova s kojim je skrenuo pažnju na sebe u prošlosti jeste projekat "Služim umjetnosti", kada je devet mjeseci proveo u izolaciji u prostorijama bivše kasarne, a današnjeg univerzitetskog kampusa, gdje je prethodno služio vojsku.

Drugi, jako važan rad jeste "U službi muzeja", koji se bavi analizom stojadina koji se 36 godina proizvodio u istom obliku i koji je simbol stagnacije jednog društva u svim segmentima. Ova izložba je samostalno predstavljena u bečkom "Mumok" muzeju.

Nakon BiH, izložba Paviljona BiH biće predstavljena i u Londonu, Parizu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije