Vizuelna umjetnost

Mladi umjetnici na nivou zadatka

Mladi umjetnici na nivou zadatka
Mladi umjetnici na nivou zadatka

Tradicionalna manifestacija "Noć muzeja", u kojoj uživaju poznavaoci, ali i ljubitelji umjetnosti, a koja je bila odgođena zbog poplava, održana je u subotu deveti put u Banjaluci.

S obzirom na to da je, zbog teške situacije uzrokovane ovom prirodnom nepogodom, izostao muzički dio programa, koji je prethodnih godina privlačio brojne posjetioce, u gradu na Vrbasu te večeri nije bilo onog poznatog "duha".

Goranu Mutabdžiji, ministru prosvjete i kulture RS, pripala je čast da otvori ovaj veliki kulturni događaj.

"Deveti put smo na ovoj manifestaciji u Muzeju RS, instituciji sa kojom gradimo nove kulturne obrasce i potrebe, s ciljem da oni budu prepoznatljivi u evropskom okviru", istakao je Mutabdžija.

Izrazio je uvjerenje da će RS u budućnosti imati bolje muzeje sa kvalitetnijim eksponatima i sadržajima.

"Zamolili smo sve građane koji večeras dolaze da ponesu po jedan primjerak knjige koja će biti proslijeđena bibliotekama u Srpskoj", rekao je Mutabdžija.

Četvoročasovni program "Noći muzeja" bio je podijeljen u tri cjeline, a učesnici muzičko-scenskih nastupa su bili djeca, srednjoškolci i studenti.

Djeca, koju je kroz stalnu postavku vodio Nidžo Radoznalac, čitala su "Narodni bukvar" u izdanju Muzeja RS, a posjetili su arheološku pećinu.

Ovom prilikom i građani su predstavili privatne kolekcije antikviteta, a u stalnoj izložbenoj postavci bili su radovi studenata Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti, koji su nastali tog dana na temu "Noć muzeja".

Na info-pultu "Pošta Srpske", koje su ovogodišnji saradnik "Noći muzeja", posjetioci su tokom cijele večeri imali priliku da napišu i besplatno pošalju razglednice sa motivima Muzeja RS i ove manifestacije.

Nikola Zagorac, dokumentarista u Muzeju RS i koordinator manifestacije "Noć muzeja", rekao je da je jako zadovoljan posjećenošću i da ga raduje što djeca sve više uživaju u umjetnosti.

"Muzej RS u ovogodišnjoj 'Noći muzeja' u potpunosti je bio podređen mladim umjetničkim snagama", istakao je Zagorac.

Ljubitelji umjetosti najviše su uživali u izložbi "Kameni svijet lednog doba", autora Ivane Pandžić.

U Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci mogle su da se kupe majice sa logom ovogodišnje manifestacije "Noć muzeja" po cijeni od 10 KM, a sav prihod od prodaje biće proslijeđen za pomoć stanovništvu koje je pogođeno nedavnim katastrofalnim poplavama.

Humanitarni karakter manifestacije u Srbiji

Manifestacija "Noć muzeja" 11. put održana je i širom Srbije, a dio prihoda od prodatih karata namijenjen je ustanovama kulture pogođenim poplavama.

Beogradskoj publici vrata su otvorile 63 kulturne ustanove u kojima su posjetioci mogli da pogledaju više od 70 postavki i drugih zanimljivih sadržaja.

Brojni posjetioci doživjeli su još jedno nezaboravno druženje u svojim omiljenim umjetničkim kućama, na trgovima i ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije