Vizuelna umjetnost

Multimedijalna postavka omaž poznatoj umjetnici

Multimedijalna postavka omaž poznatoj umjetnici
Multimedijalna postavka omaž poznatoj umjetnici

BANJALUKA - Izložba djela Brede Beban pod nazivom "Let's call it love/Nazovimo to ljubav", koja pruža najcjelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske i evropske umjetnice, otvorena je u četvrtak veče u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Na izložbi su prikazani najvažniji video-radovi i filmovi Bebanove u periodu od 1992. do 2012. godine. Riječ je o ukupno 17 video-radova, video-instalacija i umjetničkih filmova, te dva fotografska projekta, ciklus "Arte Vivo" (2008-2011) koji obuhvata 10 fotografija u boji, kao i serija "I lay on the bed waiting for his heart to stop beating/Ležim na krevetu čekajući da se njegovo srce zaustavi" sa 36 fotografija u boji, snimljenih od 1991. do 1997. godine koji predstavljaju period stvaralaštva Bebanove nakon njenog odlaska iz ratom zahvaćene Jugoslavije u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti aprila 2012.

Postavku je otvorio Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, koji je rekao da je ova izložba svojevrstan omaž umjetnici, koja je bila daleko poznatija u inostranstvu nego u svojoj zemlji.

Takođe je naglasio da izložba pokazuje kontinuitet saradnje između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Ovaj muzej, kao nacionalna institucija, na dobrom je putu da promoviše zajedničke vrijednosti Srbije i RS, i to je pravi put kako da budemo prisutni i u regionalnim okvirima", naglasio je Mutabdžija.

Kustosi projekta su Gordana Dobrić iz Kulturnog centra Beograd, Svetlana Mladenov iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Lana Pilipović iz MSU RS. Publika će moći da pogleda postavku do 22. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije