Vizuelna umjetnost

Na konkursu za najbolji mural Prijedora 104 prijave

Na konkursu za najbolji mural Prijedora 104 prijave
Na konkursu za najbolji mural Prijedora 104 prijave

PRIJEDOR- Na drugi konkurs za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural "Paola de Maninkor" Udruženju likovnih umjetnika Prijedor prijavljena su 104 prijedloga, saopšteno je iz ovog udruženja.

"Od 104 prijedloga šest je proglašeno nevažećim, a od onih koji su trenutno u trci za glavnu nagradu u iznosu od 3.000 KM 40 radova poslano je iz Srbije, 30 iz BiH, osam iz Hrvatske, pet iz Poljske, tri iz Crne Gore, te po jedan iz Italije, Španije, NJemačke i Slovačke", navodi se u saopštenju Udruženju likovnih umjetnika Prijedor.

Objava imena pobjednika i uručenje nagrade i plakete "Paola de Maninkor", nazvane po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, planirani su za 8. avgusta kada će u Muzeju Kozare biti upriličena i izložba pristiglih prijedloga.

Autoru pobjedničkog prijedloga biće data mogućnost da svoj rad oslika na fasadi u centralnoj pješačkoj zoni u Prijedoru koju je dodijelila gradska uprava. Svi pristigli prijedlozi mogu se pogledati na Fejsbuk stranici projekta "Prijedor - grad Murala".

Nagrada "Paola de Maninkor" ustanovljena je u okviru projekta "Prijedor - grad murala" koji je Udruženje likovnih umjetnika Prijedora pokrenulo 2012. godine u čast saradnje Prijedora sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino koja datira iz 1996. godine.

Projekat "Prijedor - grad murala" podržali su grad Prijedor, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Autonomna pokrajina Trento i opština Lavis, a partneri u projektu su Udruženje Projekt Prijedor iz Trenta, Agencija lokalne demokratije Prijedor, Muzej Kozare, Zavod za izgradnju grada Prijedora, Galerija 96 i porodica Paole de Maninkor.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural "Paola de Maninkor" u konkurenciji 59 prijedloga pobijedio je "Šeširdžija", akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije